Külföld

Ülést tartanak az EU-országok külügyminiszterei

Ülést tartanak hétfőn Luxembourgban az európai uniós tagországok külügyminiszterei, amelyen napirenden lesznek egyebek mellett a venezuelai helyzettel és a Kubával szembeni amerikai szankciókkal kapcsolatos legfrissebb fejlemények is.

Ülést tartanak az EU-országok külügyminiszterei
Téma lesz a venezuelai helyzet is
Fotó: MH

A tárcavezetők mindenekelőtt áttekintik a sürgős nemzetközi kérdéseket, köztük az említetteket, ezután várhatóan minden vita nélkül közös nyilatkozatokat fogadnak el például az EU közép-ázsiai stratégiájáról, illetve a fekete-tengeri regionális együttműködésben való részvételéről.

A külügyminiszterek a tagállami védelmi miniszterekkel kiegészülve átfogó vitát folytatnak az EU globális stratégiájáról, három évvel annak elindítását követően, majd közös nyilatkozatokat írnak alá a hatékony multilateralizmusról, valamint a biztonságról és a védelemről.

Szó lesz ezek mellett a közös kül- és biztonságpolitika hatékonyságának javításáról, továbbá a szudáni politikai helyzetről is.

Végezetül egy munkaebéd keretében informális megbeszélést folytatnak a közel-keleti helyzetről Ajmán Szafadi jordániai külügyminiszterrel, aki délután részt vesz az EU-Jordánia társulási tanács ülésén.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom