Külföld

Salvini a Fehér Házban

Az olasz–amerikai kapcsolatokat erősítené a kormányfőhelyettes, Trumppal is találkozhat

Bevándorláspolitikáról és gazdasági kérdésekről is egyeztet ma Washingtonban Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes.

Salvini a Fehér Házban
A Liga elnöke Washingtonban egyeztet
Fotó: AFP/Controluce/Eliano Imperato

Első alkalommal utazott hivatalos amerikai látogatásra tegnap Matteo Salvini olasz belügyminiszter és miniszterelnök-helyettes, a legnépszerűbb olasz párt, a bevándorlásellenes Liga elnöke. Ma Mike Pence alelnökkel és Mike Pompeo külügyminiszter is tárgyal. A közösségi médiában rendkívül aktív Salvini tegnap kora délután, gépe felszállása előtt jelentkezett a Twitteren egy fényképes bejegyzéssel, amelyben azt írta: bevándorlásról, gazdaságról és a terrorizmus elleni közös harcról fog beszélni Pence-szel.

A Bloomberg szombati cikkében megírta, hogy bár a hivatalos programban nem szerepel, lehetséges, hogy Donald Trump amerikai elnökkel is lesz egy „spontán” találkozó a Fehér Házban. A hírügynökség szerint Salvini meg akarja győzni vendéglátóit, hogy Róma Washington legjobb európai szövetségese. A Radio France-nak nyilatkozó politikai szociológia- és történészprofesszor, Marc Lazar szerint Salviniben és Trumpban sok a közös, stílusuk hasonló, mindketten fel akarják forgatni a meglévő struktúrákat.

Salvini Pence-szel és Pompeóval  fennálló véleménykülönbségekről is szót ejthet. Washingtonnak nem tetszik, hogy Róma csatlakozott a kínai Egy övezet, egy út kezdeményezéshez, a Liga pedig együttműködési megállapodást kötött a Vlagyimir Putyin orosz elnök mögött álló Egységes Oroszországgal. Ráadásul Trump vesszőparipája is szóba kerülhet, hiszen Róma sem teljesíti azt az amerikai elvárást, hogy NATO-tagként GDP-je 2 százalékát költse védelemre.

Előző nap Salvini – aki egyébként tiltja a migránsokat szállító hajók kikötését – engedélyezte, hogy a gyerekek, a nők és a betegek leszállhassanak a Sea-Watch NGO Lampedusánál veszteglő hajójáról.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom