Külföld

Svédország kiutasít öt radikális imámot

Svédország kiutasít öt radikális imámot, akik veszélyeztetik a skandináv ország biztonságát - közölte az Aftonbladet című svéd napilap pénteken a bevándorlási hatóságra hivatkozva. A svéd biztonsági szolgálat (SAPO) szerint az érintett hitszónokok fokozott terrorveszélynek tették ki az országot. Fontos szerepet játszottak szélsőséges körökben, ezrek radikalizálódásához járultak hozzá, fiatalokat is kitéve radikális tanoknak.

Svédország kiutasít öt radikális imámot
A svéd nemzetbiztonságot leginkább az erőszakos iszlamizmus veszélyezteti
Fotó: commonconstitutionalist.com

A lap nem közölte, hogy pontosan mivel vádolják az imámokat tekintettel arra, hogy a SAPO titkosította ezt az információt.

Múlt héten a SAPO a svéd bevándorlási hatóságnál kezdeményezte, hogy a nemzetbiztonságot veszélyeztető személyek sorát kitoloncolják az országból. A biztonsági szolgálat szerint az intézkedés segíthet csökkenteni a szélsőségesek számát, amely az utóbbi években néhány százról több ezerre emelkedett.

Klas Friberg, a SAPO vezetője szerint a radikálisok táborának csökkentése kulcsfontossággal bír az ország terrorfenyegetettségének hosszú távú mérséklése és biztonsága szempontjából.

A SAPO egyik friss jelentésében hangsúlyozta, hogy a svéd nemzetbiztonságot leginkább az „erőszakos iszlamizmus” veszélyezteti. A biztonsági szolgálat szerint a radikális iszlamisták 71,7 százaléka külföldön született, 26,4 százalékuk Svédországban, utóbbi személyi körnek azonban legalább egyik szülője külföldi állampolgár.

Kapcsolódó írásaink