Külföld

Lemond a moldovai kormány

Lemond Pavel Filip eddigi moldovai miniszterelnök kormánya, a korábban kormányzó Moldovai Demokrata Párt (MDP) pedig ellenzékbe vonul, lehetőséget biztosítva ezzel a belpolitikai válság rendezésére - jelentette be pénteken Vladimir Cebotari, az MDP alelnöke.

Mint mondta, az MDP elismeri Maia Sandu miniszterelnök szombaton megalakult koalíciós kormányát.

„Ellenzékbe vonulunk ... (Pavel Filip) kormánya lemond minden miniszterével. Ez az egyetlen kiút a politikai válságból” - hangsúlyozta Cebotari.

Igor Dodon, az ország alkotmánybírósága által hivatalából felmentett elnök jelzésértékűnek és egyedül helyénvalónak minősítette az MDP vezetőségének azt a döntését, hogy ellenzékbe vonul, és felhívást intéz a kormányzat, illetve a kormányhivatalok blokádjának feloldására. 

Bár Moldovában múlt szombaton koalíciós kormányt alakított az Igor Dodon elnököt támogató Szocialista Párt és az Európai Unió-párti Acum (Most) pártszövetség, az előző kormányt adó, Vladimir Plahotniuc oligarcha irányította MDP a befolyása alatt álló alkotmánybírósághoz fordult, azt állítva, hogy a február végi választások nyomán a pártok nem tudtak a törvényesen előírt 90 napos határidőn belül kormányt alakítani, ezért az államfőnek fel kellett volna oszlatnia a parlamentet.

A bírói testület az MDP-vel egyetértésben vasárnap felfüggesztette tisztségéből a szocialista államfőt, Igor Dodont. Egyben a demokrata párti Pavel Filip eddigi miniszterelnököt nevezte ki ideiglenes államfőnek. Filip bejelentette a parlament feloszlatását, és szeptember 6-ára előrehozott választást írt ki.

A parlament ennek ellenére folytatta munkáját, és Dodon sem hajlandó feladni elnöki jogköreit. Plahotniuc hívei viszont eddig a kormányhivatalok blokádjával akadályozták az új kormány tagjait, hogy elfoglalhassák helyüket. Moldovában így patthelyzet, lényegében kettős hatalom alakult ki.

Kapcsolódó írásaink