Külföld

Salvini visszavitetné a kimentett migránsokat Líbiába

Líbiába kell visszavinni a Sea-Watch német civilszervezet mentőhajója által a Földközi-tengeren kimentett 52 migránst - közölte Matteo Salvini olasz belügyminiszter csütörtökön.

A bevándorlásellenes olasz Liga kormánypárt vezetője felszólította a Sea-Watch 3 nevű hajó legénységét, hogy induljon Tripoliba, miután a líbiai parti őrség biztonságos kikötővé nyilvánította az észak-afrikai ország fővárosát.
„Bíróság előtt kell felelnie (a legénységnek), ha ez az illegális hajó nem követi az utasításokat, s ezzel veszélybe sodorja a migránsok életét” - mondta Salvini.

Az olasz kormányfő-helyettes ismét hangsúlyozta: „Nyilvánvaló összefüggés van az embercsempészek és egyes civilszervezetek között”.

Salvini nem akarja, hogy a hajó Olaszországban kössön ki, s szerdán kalózhajónak nevezte a Sea-Watch 3-at, illetve embercsempészeknek és azok segítőinek a mentést végző aktivistákat.
Ruben Neugebauer, a Sea-Watch szóvivője viszont kizárta azt a lehetőséget, hogy Tripoliba menjen a hajó. Mint mondta, a nemzetközi jog szerint nem biztonságosak  a kijelölt líbiai kikötők, a segélyszervezet hajója ezért nem fog a polgárháborús országba menni, hanem a dél-olaszországi Lampedusa szigete felé veszi az irányt.

A német civilszervezet egyben rágalmazás miatt akarja perelni az olasz belügyminisztert. „Salvini ismét rágalmazta a törvényes mentést végző civilszervezetet és hajóját” - utaltak Alessandro Gamberini és Leonardo Marini, a Sea-Watch jogi képviselői az olasz tárcavezető szerdai kijelentésére. 
A Sea-Watch 3 szerdán vette fedélzetére a menedékkérőket Líbia partjai előtt.

Olaszország szigorú bevándorlási politikát folytat, lezárta kikötőit a civilszerveztek mentőhajói előtt, s kedden a migráció visszaszorítását célzó újabb biztonsági csomagot fogadott el, amely a többi között előirányozza a migránsokat szállító civilhajók megbírságolását is.
 

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom