Külföld

„Magyarország érdeke, hogy fejlődjenek a gazdasági kapcsolatok Délkelet-Ázsiával”

Magyarország érdeke, hogy gyorsan fejlődjenek a gazdasági, kereskedelmi és beruházási kapcsolatok Délkelet-Ázsiával - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten.

„Magyarország érdeke, hogy fejlődjenek a gazdasági kapcsolatok Délkelet-Ázsiával”
Szijjártó Péter fogadja Prakk Szokhonnt, Kambodzsa külügyi és nemzetközi együttműködési miniszterét
Fotó: MTI/Illyés Tibor

A tárcavezető kambodzsai partnerével folytatott megbeszélést, majd közös sajtótájékoztatójukon kiemelte: Délkelet-Ázsia a világ egyik legdinamikusabban fejlődő térsége. A régióban jó perspektívát jelent az együttműködés Kambodzsával, ugyanis az országban jelentős fejlesztési programok indultak meg, amelyek magyar cégeknek is nagy lehetőségeket kínálhatnak - közölte.

Orbán Viktor a kambodzsai miniszterelnökkel tárgyalt
A hivatalos látogatáson Magyarországon tartózkodó Hun Sen kambodzsai miniszterelnökkel Orbán Viktor kormányfő csütörtök délután folytatott tárgyalásokat Budapesten, a Karmelita kolostorban - tudatta Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
A megbeszélésen elhangzott: számos kérdésben egyetértés van Kambodzsa és Magyarország között, a kétoldalú együttműködésben pedig további lehetőségek rejlenek, elsősorban a gazdaság, a fejlesztések és az oktatás terén. Hamarosan a kambodzsai-magyar gazdasági vegyesbizottság is megkezdheti munkáját - állapították meg.
Orbán Viktor hangsúlyozta: Magyarország támogatja az Európai Unió és Kambodzsa kereskedelmi kapcsolatainak szorosabbra fűzését, és szerinte ezt a témát külön kell kezelni az egyéb politikai kérdésektől.
A megbeszélésen felvetették: hasznos lenne megvizsgálni a nagykövetségek újranyitásának lehetőségét egymás fővárosaiban.
Hun Sen végül kambodzsai hivatalos látogatásra hívta meg magyar partnerét - közölte a sajtófőnök.

Kifejtette: komoly vízügyi beruházásokra van szükség az országban, és magyar vízgazdálkodási technológiákat már használnak a térségben. Jelentős élelmiszeripari beruházásokra is számítanak, valamint az állami adminisztráció digitalizációs programja is most van folyamatban - közölte.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: támogatják a magyar cégeket, hogy ezekben a komoly kambodzsai fejlesztésekben részt vehessenek. Ezért most gazdasági együttműködési és fejlesztési megállapodást írtak alá, létrejön a gazdasági vegyes bizottság, 46 millió dolláros hitelkeretet nyitnak az Eximbanknál a magyar és kambodzsai cégek együttműködésének ösztönzésére, tárgyalni kezdtek egy kötöttsegélyhitel-programról, továbbá képviseletet nyitottak Kambodzsa fővárosában - sorolta.
Megjegyezte: 15 ösztöndíjas kambodzsai hallgatót fogadnak magyarországi felsőoktatási intézményekben.

Szijjártó Péter(k), Prakk Szokhonn, Kambodzsai külügyi és nemzetközi együttműködési minisztere (b) és Pan Szoraszak kereskedelmi miniszter (j)
Szijjártó Péter (k), Prakk Szokhonn, Kambodzsai külügyi és nemzetközi együttműködési minisztere (b) és Pan Szoraszak kereskedelmi miniszter (j)
Fotó: MTI/Illyés Tibor

A külügyminiszter kitért rá: Kambodzsa természeti katasztrófák által különösen érintett térségben helyezkedik el, és ez az onnan kiinduló migráció egyik oka. A magyar migrációs politika alapja, hogy a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, ezért Magyarország javasolja, hogy az EU a következő hétéves költségvetési keretben növelje a Kambodzsának szánt fejlesztési támogatásokat - jelentette ki. 

Mint mondta, Magyarország azt is szorgalmazza, hogy az EU és az ENSZ hangsúlyosabban vegyen részt az aknamentesítési programban. Magyarország továbbá ellenzi, hogy az EU elvegye a legnagyobb kereskedelmi kedvezmény elvének alkalmazását Kambodzsától, ugyanis nem büntetni kellene az országot, hanem növelni a támogatását - vélekedett.

Prak Szokhon kambodzsai külügyi és nemzetközi együttműködési miniszter hangsúlyozta: régi együttműködés van Magyarország és Kambodzsa között, rendszeres a párbeszéd a két ország között, és elkötelezettek abban, hogy lendületet adjanak a kétoldalú kapcsolatoknak.

Megjegyezte: országa miniszterelnöke jelenleg hivatalos látogatást tesz Magyarországon. A kambodzsai tárcavezető megköszönte, hogy Magyarország támogatja országát a nemzetközi fórumokon.

A sajtótájékoztató előtt gazdasági együttműködésről szóló egyetértési megállapodást, oktatási együttműködési programról, valamint fejlesztési együttműködésről szóló megállapodást írtak alá.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom