Külföld

Milan Zver: Erős eredményt értünk el a Néppártnak

A jobboldali, bevándorlásellenes politikát jobban értékelik a választók, mint a Merkelnek való udvarlást – mutatja a horvát és a szlovén példa

Andrej Plenkovic horvát kormányfő ellen fordulhat pártjának jobbszárnya a gyenge választási eredményhez vezető centrumpolitika miatt. Eközben a Fidesz szlovén testvérpártjának sikert hozott a bevándorlásellenes kampány.

Milan Zver: Erős eredményt értünk el a Néppártnak
Kampányszelfi: Janez Jansa Orbán Viktorral, Milan Zverrel (leghátul), Manfred Weberrel és Németh Zsolttal is fotózkodott
Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

Vegyesen teljesítettek az Európai Néppárt (EPP) tagszervezetei déli szomszédainknál az európai parlamenti választáson. A kormányzó Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) 22,7 százalékos eredményével megelőzte a szociáldemokrata SDP-t, amely a szavazatok 18,7 százalékát szerezte meg. Andrej Plenkovic miniszterelnök pártja négy mandátumot szerzett, azonban öt-hatra számított. Davor Ivo Stier volt horvát külügyminiszter a Eur­activnak azt mondta, az eredmény jó pozíciót biztosít a HDZ-nek az EPP-n belül. Ezt alátámasztja, hogy Plenkovic az egyik néppárti kormányfő, akit a jobbközép pártcsalád a szociáldemokratákkal és a liberális frakciókkal folytatott tárgyalásokra kijelölt. Belpolitikailag azonban már nem olyan jó az eredmény, ahogy Stier fogalmazott, 22-23 százalékkal nem vághatnak neki egy parlamenti választásnak. Az uniós ügyekkel foglalkozó portál felidézte, a HDZ jobboldali szárnya nem mindenben támogatja Plenkovicot, aki azzal is megvádolta a párt egyes vezetőit, hogy nem álltak ki mellette a kampányban, sőt akadályozták is a munkát. Alig vett például részt a kampányban Milijan Brkic alelnök, a jobboldali szárny nem hivatalos vezetője.

A választások előtt a HDZ-nek és főleg Plenkovicnak nagyszerű kilátásai voltak, legalább tízszázalékos előnyt jósoltak a kormánypártnak a legerősebb ellenzéki párttal szemben, az ellenzék szét volt esve, kétség sem volt afelől, hogy Plenkovicnál nincs alkalmasabb kormányfő – idézte fel lapunknak Hrvoje Kresic, a horvát N1 hírtelevízió vezető szerkesztő-riportere. Rámutatott, Plenkovic nyíltan kimutatta az EU iránti szeretetét, és cserébe Angela Merkel német kancellárt és Manfred Weber csúcsjelöltet is megnyerte a HDZ kampányzárójára. A kormányfő úgy döntött, hogy a HDZ ezúttal teljesen egyedül indul a választáson – öt évvel korábban szövetségben ért el 41,4 százalékot –, ráadásul erős nevek nélkül. A listát például a 29 éves Karlo Ressler, Plenkovic korábbi asszisztense vezette. Kresic szerint a listával Plenkovic célja az volt, hogy a belső ellenzék elszigetelésével megreformálja a pártot. E körülmények között – emlékeztetett – a HDZ nyíltan kijelentette, hogy ötnél kevesebb mandátum teljes csalódás volna, és egy hatodik képviselői hely se lenne meglepő. A választási eredmény azonban hideg zuhanyként érte Plenkovicot – mondta Kresic, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a HDZ-vel korábban koalícióban induló konzervatív Ruza Tomasic több kisebb jobboldali párt támogatásával ismét mandátumot szerzett, más jobboldali listák pedig, bár nem jutottak be, a várakozásokon felül teljesítettek.

Kresic szerint mindebből a HDZ-ben többen azt szűrték le, hogy Plenkovic sok rossz döntést hozott a kampányban és előtte, különösen azzal, hogy a politikai skála közepére akarta tolni a pártot. Az újságíró is kitért arra, hogy egyes vezetőket a kampány akadályozásával vádolnak, és újabb konfliktus kitörése várható a pártban.

Nagyobb lehetett azonban az öröm a Szlovén Demokrata Pártnál (SDS), a Janez Jansa volt kormányfő vezette párt ugyanis a Fidesz–KDNP után a második legnagyobb győzelmet aratta az EPP-ben. A magyar kormánypárttal szoros kapcsolatot ápoló SDS ellenzéki pártként nyerte meg az EP-választást 26,2 százalékkal.

Joze Biscak, a Demokracija konzervatív szlovén hetilap főszerkesztője szerint a HDZ azért szerepelt rosszabbul a vártnál, mert a kormány még nem vitte véghez a szükséges strukturális reformokat, a horvát média baloldali, és teret engedett a kormánypártot ért támadásoknak, a HDZ-nek pedig nem sikerült meggyőznie a nagyvárosok, mint Zágráb vagy Split választóit, ráadásul az is igaz, hogy Plenkovic alatt a párt politikája középre tolódott. Rámutatott, Szlovéniában is hasonló a helyzet, hiszen a baloldali médiumok és pártok is az SDS támadásával kampányoltak. Ennek ellenére Janez Jansa pártja – szövetségben a Szlovén Néppárttal (SLS) – az egyik legjobb eredményt érte el az EPP-ben. Ennek egyik oka, hogy a támadásokat semlegesíti az SDS-hez közel álló két médium, a Demokracija és a Nova24TV, ráadásul a párt nagyon profi és maga színvonalú kampányt folytatott. Biscak megjegyezte, hogy mindkét volt szocia­lista országban a régi struktúrák továbbra is informális hatalombirtokosok kezében vannak, akik nagy befolyással bírnak a civil szférára és a gazdaságra egyaránt.

Erős eredménynek nevezte az SDS sikerét lapunknak a párt európai parlamenti képviselője, Milan Zver. Rámutatott, hogy a két párt együttműködése gyümölcsözőnek bizonyult, hiszen az SLS egyedül nem jutna be az EP-be. Megjegyezte: kár, hogy nem csatlakozott hozzájuk a 11 százalékot elérő Új Szlovénia – Kereszténydemokraták (NSI), hiszen akkor az ország nyolc mandátumából négy helyett ötöt is szerezhettek volna. Zver szerint a két néppárti erő győzelme bizalmatlansági szavazásként is értékelhető a kormánnyal szemben. Rámutatott: Marjan Sarec miniszterelnök pártja csak a harmadik helyet szerezte meg, a szocialisták is megelőzték.

Kapcsolódó írásaink