Külföld

Európai Bizottság: Az európai gazdasági és monetáris unió szilárdabb, mint valaha

A 2008-as gazdasági, pénzügyi és szociális válság idején felszínre került hiányosságokra hozott intézkedéseknek köszönhetően az egységes valutaövezet megerősödött, az európai gazdasági és monetáris unió pedig szilárdabb, mint valaha - közölte az Európai Bizottság szerdán.

Európai Bizottság: Az európai gazdasági és monetáris unió szilárdabb, mint valaha
Európai Bizottság: Az európai gazdasági és monetáris unió szilárdabb, mint valaha
Fotó: NurPhoto/Artur Widak

A hónap végén esedékes euróövezeti csúcstalálkozóra készülve kiadott közleményében az uniós bizottság arra kérte az uniós vezetőket, hogy jussanak megállapodásra a konvergenciát és versenyképességet szolgáló tervezett költségvetési eszköz főbb jellemzőiről.

Véglegesítsék az Európai Stabilitási Mechanizmus létrehozásáról szóló szerződés módosításait - azzal a távlati céllal, hogy idővel a mechanizmust integrálják az uniós jogba -, tegyenek újult erőfeszítést a bankunió kiteljesítésére, gyorsítsák fel a tőkepiaci unió terén az előrehaladást, és fokozzák az euró nemzetközi szerepének megerősítésére irányuló munkát.

Közleményében a bizottság az euró nemzetközi használatának fellendítése érdekében folytatott munkát is áttekintette. Mint írták, az euró a világ második valutája, amely még a pénzügyi és adósságválság csúcspontján is erős maradt. Elismert tény, hogy az Európai Unió az eurón keresztül megerősítheti gazdasági szuverenitását és jelentősebb globális szerepet játszhat, érvényt szerezve az uniós vállalkozások és fogyasztók érdekeinek - írták.

Kapcsolódó írásaink

Az Európai Bizottság magyarázatot kért Olaszországtól

ĀOlaszország helyzete a legbonyolultabb, államadóssága tavaly már a bruttó hazai termék (GDP) 132,2 százalékra rúgott, ráadásul 2015 óta minden évben nőtt, ahelyett hogy csökkent volna a költségvetés strukturális hiánya

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom