Külföld

Dúl a Brexit-belháború

Az EU-ból való kilépés a kulcskérdés a kormányzó konzervatív párt utódlási harcaiban, közben a skótok újra a függetlenedés irányába kezdtek mocorogni

Megy a versengés a múlt pénteken leköszönt Theresa May miniszterelnök-pártelnök székéért a kormányzó Konzervatív Párton belül. A disputa középpontjában természetesen az Európai Unióból való kilépés mikéntje áll, közben Nicola Sturgeon skót miniszterelnök Brüsszelben horrorshow-nak nevezte a brit fejleményeket.

Dúl a Brexit-belháború
Nicola Sturgeon menekülne a Brexitből
Fotó: AFP/Aris Oikonomou

Tegnap mozgalmas nap volt a kormányzó brit Konzervatív Párt háza táján: kampányrendezvények során mutatták meg magukat a nemrég leköszönt Theresa May helyére ácsingózó politikusok, és homlokegyenest ellentétes Brexit-forgatókönyveket villantottak meg. A keményvonalas Brexit-párti Andrea Leadsom, az alsóház volt vezetője például úgy vélte, a jelenlegi, október 31-i kilépési határidő kőbe van vésve, azt mindenáron tartani kell, ehhez pedig neki részletes terve is van. Ezzel a meglátásával nincs egyedül a párt vezetéséért versengők között, Boris Johnson volt külügyminiszter például ugyancsak arról beszélt, hogy ha pártelnök-miniszterelnök lesz, mindenképpen tartja a határidőt, akár sikerül elfogadtatni addig a Brexit feltételrendszerét rögzítő megállapodást a brit parlamentben, akár nem. Velük tartott e kérdésben Dominic Raab volt Brexit-ügyi miniszter és Esther McVey volt munkaügyi miniszter is.

Mások éppen a határidő tarthatatlanságát hangoztatták: Mark Harper volt kabinettag szerint hiteltelen lenne célként kitűzni ezt a dátumot, mivel sem megállapodás nincs, sem idő azt újratárgyalni, a parlament pedig – vetélytársai állítása ellenére – igenis meg tudja akadályozni azt.

Theresa May egyébként ügyvezetői minőségben továbbra is ellátja feladatait, amíg a tíz jelölt közül július végéig ki nem választják a megfelelőt. A párttagok levélszavazataival történő voksolássorozat holnap kezdődik, és jövő csütörtökig tart, amíg a legesélyesebb két jelölt meglesz.

Ez igazi horrorshow – kommentálta a brit helyzetet Nicola Sturgeon skót miniszterelnök. Mint mondta, ha Skócia és az Egyesült Királyság egyre különbözőbb politikai utakon halad, a legjobb válasz, ha hazája képes lesz a függetlenségre, erről pedig Skócia népének kell döntenie, mielőtt túl késő lenne megfékezni a Brexit okozta károkat. A függetlenségpárti kormány május végén már beterjesztette az újabb népszavazásról szóló törvénycsomagot, London viszont közben már jelezte, hogy nem fogja jóváhagyni azt.
 

Corbyn alatt intézményesült az antiszemitizmus a baloldalon

A brit sajtó a Munkáspártban (Labour) dúló antiszemitizmustól hangos, ami Jeremy Corbyn irányítása alatt válságba sodorta az ellenzéki pártot. A The Guardian szerint Corbyn elnöksége legrosszabb megbeszélése volt az a hétfő késő esti tanácskozás, ahol a pártelnökkel szemben kritikus képviselők szerint elmaradt a szembenézés az antiszemitizmus-vádakkal, a zaklatási botrányokkal, sőt a párt Brexittel kapcsolatos álláspontja sem lett világosabb, mint eddig volt. A párt balszárnyához tartozó Peter Hain volt miniszter a The Jewish Chronicle cikke szerint azt írta egy állásfoglalásban, hogy a Munkáspárt elidegenítette magától zsidó származású tagjait, a palesztin–izraeli kérdés előmozdításáért viszont nem tett semmi érdemlegeset. Corbyn többek között azzal keltett botrányt az elmúlt időszakban, hogy barátjának nevezte a Hamász és a Hezbollah vezetőit, és el akarta tussolni az antiszemitizmus-vádakat. A problémával csak azt követően kezdtek foglalkozni, hogy a párt egyik akadémikus tagja márciusban 135 oldalas jelentést publikált a Munkáspártban intézményesült antiszemitizmusról.
(ŐM)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom