Külföld

Juncker: Az új brit kormányfő sem tárgyalhatja újra a Brexitet

A Theresa Mayt váltó új brit kormányfő sem tárgyalhatja újra az Egyesült Királyság uniós kiválásának feltételrendszerét rögzítő szerződést - figyelmeztetett az Európai Bizottság elnöke a Politico brüsszeli hírportálnak adott keddi interjújában.

Juncker: Az új brit kormányfő sem tárgyalhatja újra a Brexitet
Juncker abból a feltételezésből indul ki, hogy a szigetország 2019. október 31. előtt távozik az EU-ból
Fotó: MH

„Hónapok óta az a benyomásom, hogy a brit politikai osztályt May leváltása érdekli, nem pedig az, hogy hogyan jussanak egyezségre az Európai Unióval” - szögezte le Jean-Claude Juncker.

„A szerződést nem Juncker és May kötötte, hanem az EU és az Egyesült Királyság, így be kell tartania a következő miniszterelnöknek, akárki is lesz az” - közölte.

Hozzátette, abból a feltételezésből indul ki munkája során, hogy a szigetország 2019. október 31. előtt távozik az EU-ból.

„Az olasz kormány egyelőre nem veszélyezteti Európa pénzügyi stabilitását”

Egyelőre nem veszélyezteti Európa pénzügyi stabilitását az olasz kormány gazdaságpolitikája, Róma mindenesetre kockázatos irányvonalat követ, amely túlzottdeficit-eljárás megindítását vonhatja maga után - hangsúlyozta az Európai Bizottság elnöke az interjúban.

Bennfentes források szerint a tagországok uniós állandó képviselői kedden arra a megállapításra jutottak, hogy a növekvő költségvetési hiány miatt indokolt lenne az eljárás megindítása Olaszországgal szemben, amennyiben nem történik korrekció.

Szakértők arról számoltak be, hogy ebben az esetben július közepén dönthetnek a megindításról az uniós pénzügyminiszterek, Juncker viszont kiemelte, hogy ezt még megfelelő olasz kötelezettségvállalásokkal el lehetne és el is kellene kerülni.

„Az olasz kormány azt a benyomást kelti, hogy az Európai Bizottság Dél-Európa ellen van, de ez nem igaz” - fogalmazott.

Újságírói kérdésre válaszolva Juncker elmondta, Donald Trump amerikai elnök számos hibát követett el, de az Egyesült Államok elnökeként tiszteletet érdemel. Arra is kitért végül, hogy kedveli Trumpot, mint embert. Mint közölte, ő maga nem követi a közösségi médiát, ugyanis „nem szívesen olvasna magáról olyanokat mindennap, hogy részeges, hogy korrupt, hogy egy senki”.

A volt luxemburgi kormányfő úgy vélekedett, hogy az EU-nak a 2030-as klímastratégiája megvalósítására kellene összpontosítania, mielőtt új kibocsátás-csökkentési célokat tűzne ki maga elé. „Nincs értelme újabb és újabb célokat megszabni, teljesítsük először azokat, amelyekben már megállapodtunk” - mondta.

Az EU-tisztújításról mindössze szűkszavúan nyilatkozott, elemzők szerint meglehetősen „langymeleg” támogatásáról biztosította Manfred Webert, az európai néppárti csúcsjelöltet. „Az EPP nyerte a választást, van is listavezetőjük, logikus lenne, hogy Weber legyen a bizottság elnöke, én támogatnám” - mondta.

Juncker a Politico kérdésére reagálva egyebek mellett elmondta azt is, hogy mandátuma után könyvet szeretne írni az elmúlt öt év munkájáról.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom