Külföld

Politikai matematika a választás után

Mandátumszámítás az Európai Parlamentben és a bizottságokban

Tegnapi lapunkban megjelent interjúban Hidvéghi Balázs, a Fidesz újonnan megválasztott EP-képviselője beszélt a D’Hondt-módszerről. De mi is pontosan ez a módszer?

D’Hondt-módszer
Forrás: MH

A különböző választási rendszerekben többféle mandátumelosztási módszert is alkalmaznak, ezek egyike a D’Hondt-módszer, amelyet használnak többek között az európai parlamenti, és a magyar parlamenti választások esetén a pártlistás és töredékszavazatok után járó képviselői helyek kiszámításakor is.

A módszer Victor d’Hondt belga matematikus nevéhez fűződik, aki 1878-ban mutatta be azt a nyilvánosság előtt. A matematikai képlet ismertetése helyett álljon itt egy egyszerűsített magyarázat egy táblázat segítségével. Vegyünk egy egyszerű esetet, és tekintsünk el bejutási küszöb, egyéni körzetek és bármilyen egyéb bonyolító tényező alkalmazásától, és vegyünk egy tisztán listás szavazást példaként. Írjuk fel egy táblázatba a részt vevő pártokat, és melléjük első oszlopba az általuk kapott szavazatok számát, majd a következő oszlopba a kapott szavazatok felét, majd a harmadát, negyedét, ötödét, és így tovább. Majd a táblázatban nagyon leegyszerűsítve megkeressük 10 mandátum esetén a 10 legnagyobb számot, 100 esetén a 100 legnagyobbat. A mellékelt ábrán 1000 szavazóval és 10 kiosztható mandátummal mutattunk be egy példát fiktív pártok fiktív eredményei alapján.

Jól látható, hogy a „Pirosak” végül 5 mandátumot kapnak, az összes felét, annak ellenére, hogy eredményük alatta marad az 50 százaléknak, ezért is tartják úgy, hogy a D’Hondt-módszer kicsit inkább az erősebb pártoknak, a stabilabb kormányzásnak kedvez.

Hidvéghi Balázs egyébként annak kapcsán emlegette a módszert, hogy az Európai Parlamentben a belső szervezet kialakításakor is használják például a bizottságok tagjainak és vezetésének kiválasztásakor, de ez csak szokás, mert az EP szabályzata nem közli a mandátumszámítás módszerét. A szakbizottságok megalakulását idén különösen érdemes lehet követni, hiszen a Fidesz bejelentette: ezekre a testületekre kíván koncentrálni.

Politico: Kemény küzdelem folyik az uniós csúcspozíciókért

Az uniós intézményeket irányító Európai Néppárt (EPP) politikusai úgy akarják továbbra is megtartani a hatalmukat, hogy a csúcspozíciókért folytatott harcot egy kétszemélyes küzdelemmé változtatják Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök között – írta tegnapi elemzésében a brüsszeli Politico. Amennyiben Macron, aki a liberális ALDE pártcsaláddal lépett szövetségre, nem hajlandó olyan megállapodásra, aminek értelmében az EPP megtarthatja az Európai Bizottság elnöki székét, a konzervatívok abban bíznak, hogy a néppárti Merkel majd átgázol rajta, és együttműködést alakít ki a szociáldemokratákkal és a zöldekkel. Egy ilyen formációban Manfred Weber néppárti csúcsjelölt megkaphatná a bizottsági elnöki széket, az Európai Parlamentet a zöldek, a Tanácsot pedig szociáldemokraták vezetnék, vagy megkaphatják helyette a kül- és biztonságpolitikai főképviselői posztot is. Amennyiben azonban sikerül megállapodni Macronnal, a liberálisoké a Tanács, vagy Merkel akár nagylelkűen átengedheti az Európai Központi Bank vezetését egy francia jelöltnek, noha a németek is pályáznak rá. Számolni Macron is tud – írták –, ezért agresszív kampányba kezdett a szociáldemokraták megnyerésére. A bizottsági elnököt első körben a Tanácsnak kell jelölnie, a tagállami állam- és kormányfők között viszont nem áll túl jól az EPP – jegyezte meg a Politico. Ma egyébként várható előrelépés az osztozkodásban, ugyanis Brüsszelben a Néppárt, a szociáldemokraták és a liberálisok képviseletében egyeztetnek kormányfők, mindegyik pártból ketten.
(ŐM)

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom