Külföld

Zelenszkij: Ukrajna célja továbbra is a NATO- és az EU-csatlakozás

Ukrajna tovább kíván haladni az euroatlanti integráció útján, az ország fontos célja a csatlakozás a NATO-hoz és az Európai Unióhoz - jelentette ki Volodimir Zelenszkij új ukrán elnök kedden Brüsszelben, ahova a beiktatását követő első hivatalos külföldi látogatására érkezett.

Zelenszkij: Ukrajna célja továbbra is a NATO- és az EU-csatlakozás
Zelenszkij kész tárgyalást kezdeni Oroszországgal a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus lezárásáról
Fotó: AFP/John Thys

Az ukrán államfő Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral, illetve Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével tárgyalt.
Az észak-atlanti szövetség székhelyén tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy kész tárgyalást kezdeni Oroszországgal a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus lezárásáról, de ragaszkodik az előző vezetés céljához, ahhoz, hogy országa egy napon teljes jogú NATO- és EU-taggá válhasson.

„Ez a prioritás a külpolitikánkban” - fogalmazott, hozzátéve, hogy ehhez belső reformokra is szükség van.

Zelenszkij hangsúlyozta, hogy tiszteletben kívánja tartani az ukrán válság politikai rendezéséről szóló, 2015-ös minszki megállapodás előírásait, bár leszögezte, mindenekelőtt képesnek kell lenni az ország védelmére, meg kell erősödnie Ukrajnának gazdasági, politikai és katonai téren is.

„Közös feladatunk a fekete-tengeri térség stabilitásának és biztonságának garantálása” - közölte, rámutatva, hogy „az orosz agresszió az egyik legfőbb kihívás az euroatlanti térség biztonsága szempontjából”.

Facebook-oldalán az elnök ismételten felszólította Moszkvát, hogy segítsen véget vetni az évek óta tartó fegyveres konfliktusnak Ukrajnában. Hangsúlyozta azonban azt is, hogy nem elég a sürgetés, az európai vezetőkkel együtt nyomást kell gyakorolni az „agresszorra”.

Az Európai Bizottság a Twitteren támogatását fejezte ki a békés, demokratikus és virágzó Ukrajna felé vezető reformintézkedések iránt.
Volodimir Zelenszkij szerdán Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével találkozik a belga fővárosban.

Brüsszelben sokan kíváncsisággal, mások aggodalommal várták, hogy milyen külpolitikát szeretne folytatni a politikában kezdő, orosz anyanyelvű humorista-színész, aki az elnökválasztási kampány során viszonylag keveset beszélt szakpolitikai kérdésekről.

Kapcsolódó írásaink