Külföld

Válságban a francia Republikánusok

Az államfői székért folyó harc első komoly mércéje a jövőre esedékes önkormányzati választás lesz

Átrendeződnek az erőviszonyok a francia politikában, sokan pályáznak a csalódott jobbközép szavazókra – nyilatkozta lapunknak Magyar Ágnes Zsófia Franciaország-szakértő. Az államfő új szerepbe kerülhet.

Válságban a francia Republikánusok
Wauquiez nem akar a megújulás akadálya lenni
Fotó: AFP/Lionel Bonaventure

Bejelentette lemondását a francia Köztársaságiak (LR) elnöki tisztségéből vasárnap este Laurent Wauquiez, miután a jobbközép párt története legrosszabb eredményét érte el a május 26-i EP-választáson: mindössze 8,5 százalékot kaptak. „A győzelmek közösek, a vereségek magányosak. Vállalnom kell a felelősséget. A jobboldalnak újjá kell épülnie, és én nem akarok ennek akadálya lenni” – mondta Wauquiez a TF1 kereskedelmi televízióban.

A Köztársaságiak az Unió egy Népi Mozgalomért, azaz UMP nevű párt örököse, amelyet 2002-ben alapított Jacques Chirac akkori államfő. Az UMP segítette győzelemre Nicolas Sarkozy volt államfőt, és 2012-ben kormányon is volt, majd egészen 2017-es válságáig a francia ellenzék vezető ereje volt.

Wauquiez lemondásával megkezdődött az LR „árváinak megkísértése” – fogalmazott lapunknak Magyar Ágnes Zsófia Franciaország-szakértő, hozzátéve, hogy a radikális jobboldalról Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés (RN) elnöke és unokahúga, a párt korábbi dél-franciaországi képviselője, a háttérben tevékenykedő Marion Maréchal, míg „középről” korábbi republikánus párttagok, úgynevezett Macron-kompatibilis miniszterek siettetik a mielőbbi nászt saját pártjukkal. Felidézte, Maréchal szerint a jobboldal csakis úgy erősödhet meg, ha a nemzet- és szuverenitáspártiak egy csapatba tömörülnek. A fiatal politikus–mozgalmár nem tagadja nagynénje pártjával való ideológiai közösséget, ugyanakkor hangsúlyozza: a Nemzeti Tömörülés szükséges, ámde nem elégséges feltétele a francia jobboldali megújulásnak – magyarázta.

A szakértő szerint Franciaországban megindult a 2022-es elnökválasztásra való pozicionálódás, amelynek első komoly mércéje a jövőre esedékes önkormányzati választás lesz. Hangsúlyozta, a republikánusok addigra kénytelenek lesznek egyértelmű irányt venni, hiszen a párt éppen a kétértelműsége és hezitálása miatt jutott mostanra történelmi holtpontra. Mint mondta, az egyik vezető baloldali hetilap címoldala szerint a jobboldalt mától Emmanuel Macronnak hívják. „Lehet, hogy nem is téved nagyot: ha sikerül az RN karjába űzni a konzervatívokat, a balközép értelmezése szerint kész az új szélsőjobb, és egyetlen »igaz« jobboldali megmentő marad: Macron és pártja, a Köztársaság Lendületben (LREM)” – tette hozzá Magyar Ágnes Zsófia.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom