Külföld

Trump: A brit kormánynak pert kellett volna indítania az EU ellen

Az amerikai elnök kedden Londonban megerősítette azt a véleményét, hogy a brit kormánynak pert kellett volna indítania az Európai Unió ellen.

Trump: A brit kormánynak pert kellett volna indítania az EU ellen
Donald Trump és Theresa May a megbeszélés után közös sajtótájékoztatót tartott
Fotó: AFP/Mandel Ngan

Mint megírtuk, Donald Trump előző nap érkezett háromnapos állami látogatásra, vagyis hivatalosan II. Erzsébet királynő vendégeként Londonba, de kedden fogadta őt Theresa May kormányfő a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalban.

Tárgyalásaik után tartott közös sajtóértekezletükön May felidézte, hogy Trump a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről folytatott tárgyalások idején javasolta neki az EU elleni pert

„Mi nem ezt tettük, ehelyett tárgyaltunk és jó megállapodást értünk el” - tette hozzá. Sajnálkozva említette meg ugyanakkor, hogy a Brexit-megállapodást az ellenzéki Munkáspárt és „más alsóházi képviselők” ellenállása miatt nem sikerült elfogadtatni.

Donald Trump a brit kormányfő e kijelentései után közbevetette, hogy ő peres úton rendezte volna az EU-val a Brexit-folyamatot, „de soha nem tudhatja az ember (...) Lehet, hogy (a brit miniszterelnök) jobb tárgyaló, mint én”. Hozzátette: a brit EU-tagság megszűnése után az Egyesült Államok kész egy olyan „fenomenális” méretű kereskedelmi megállapodást kötni Londonnal, amely a kétszeresére, akár a háromszorosára is növelheti a kétoldalú kereskedelem értékét.

A kétoldalú megbeszélésen Trump és Theresa May egyetértett abban, hogy a NATO-tagországoknak növelniük kell védelmi kiadásaikat.

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia teljesíti ezt a kiadási célt, de vannak olyan NATO-tagállamok, amelyek még nem, és „ezt nem engedhetjük meg” - mondta az amerikai elnök. Hozzátette: London és Washington elvárja, hogy egyre több NATO-tagállam eleget tegyen a 2 százalékos GDP-arányos védelmi kiadási célkitűzésnek. 

„A szövetség mindegyik tagországának teljesítenie kell e kötelezettségét. Nincs választási lehetőségük, eleget kell tenniük kötelezettségüknek” - hangsúlyozta nyomatékkal az amerikai elnök.  

Theresa May a londoni külügyminisztériumban tartott sajtóértekezleten ugyanakkor méltatóan szólt arról, hogy részben Trump nyomásgyakorlásának eredményeként a NATO-tagországok máris 100 milliárd dollárnyi védelmi kiadásnövelésre tettek ígéretet.

A brit kormányfő felidézte mindazonáltal azt is, hogy London és Washington sem ért mindig egyet a kihívások kezelési módjában.

May elmondta: az amerikai elnökkel tartott keddi megbeszélésén szóba került a brit-amerikai együttműködés Irán regionális destabilizáló tevékenységének visszaszorítása végett, és annak megakadályozására, hogy Irán nukleáris fegyverzetre tegyen szert.

„Jóllehet nem értünk egyet abban, hogy ezt miként lehet biztosítani, az azonban egyértelmű, hogy mindketten ugyanazt a célt akarjuk elérni” - fogalmazott Theresa May.

London változatlanul támogatja az iráni atomalkut és a párizsi klímaegyezményt

Az elmúlt hónapokban komoly nézeteltérés alakult ki a brit és az amerikai kormány között, miután az Egyesült Államok tavaly kivonult az iráni nukleáris fejlesztési program korlátozásáról 2015-ben megkötött - Nagy-Britannia által is aláírt - nemzetközi megállapodásból. 

London rendszeresen hangsúlyozza, hogy változatlanul támogatja az iráni egyezményt. Az amerikai elnökkel tartott keddi sajtóértekezletén Theresa May hangsúlyozta, hogy London támogatja a párizsi klímaegyezményt is, amelyet a Trump-kormányzat szintén felmondott.

Brit-amerikai üzleti fórumon is részt vett a két vezető

Theresa May a Downing Street-i kétoldalú megbeszélés előtt nem sokkal üzleti fórumon látta vendégül az amerikai elnököt. May a kedd délelőtti rendezvényen kifejtette: az Egyesült Államokkal folytatott brit kereskedelem értéke tavaly megközelítette a 240 milliárd dollárt, azonban ezt a kapcsolatrendszert még tovább lehetne mélyíteni egy kétoldalú szabadkereskedelmi egyezménnyel.

A keddi üzleti fórumon az amerikai elnök és a brit kormányfő mellett számos globális óriáscég, köztük a BAE Systems, a GlaxoSmithKline, a JP Morgan, a Lockheed Martin és a Goldman Sachs International vezérigazgatói is jelen voltak.
Trump: A NATO-tagoknak teljesíteniük kell a védelmi kiadási célt

Látogatásának szerdai zárónapján Trump a dél-angliai Portsmouth kikötővárosban részt vesz a normandiai partraszállás 75. évfordulója alkalmából szervezett nagyszabású megemlékező rendezvényen, amelyen jelen lesz II. Erzsébet királynő, Theresa May miniszterelnök, valamint több más külföldi vezető mellett a francia elnök és a német kancellár is.

Kapcsolódó írásaink