Külföld

A parlament előtt az MTA-törvény módosítása

A kormány a kutatás-fejlesztésre és innovációra szánt éves forrásmennyiséget harminckétmilliárd forinttal emeli meg

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat veszi át a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatóintézet-hálózatát egy tegnap benyújtott törvényjavaslat értelmében.

A parlament előtt az MTA-törvény módosítása
A Palkovics László vezette szaktárca tervezete alapján a legfőbb döntéseket egy tizenhárom fős grémium hozná
Fotó: Hegedüs Róbert

A kutatás, fejlesztés és innovációs (KFI) rendszer intézményrendszerének és finanszírozásának átalakítására irányuló törvényjavaslat megalapozza a kormányzat tudomány- és innovációs politikájának szabályozási kereteit, a KFI-rendszer megújítását, ezenkívül lefekteti az új innováció- és tudománypolitika finanszírozásának, valamint a felfedező és alkalmazott kutatás támogatásának alapelveit – ez szerepel a tegnap benyújtott, többek között az akadémiai törvény módosítására irányuló javaslatcsomag indoklásában. A tervezet alapján létrejön az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat szervezete, amely a titkárságból, valamint az általa központi költségvetési szervként vagy gazdasági társaságként működtetett kutatóközpontokból, kutatóintézetekből és kutatócsoportokból áll. A titkárság fő döntéshozó szerve a tizenhárom főből álló irányító testület lesz. Az elnökön kívüli tagjai közül hat főt a kormány, hatot az MTA delegál, és kritérium, hogy legalább kétharmaduk a tudomány művelői közül kerüljön ki. A testület tagjait a miniszterelnök nevezi ki.

Ez a grémium többek között dönt majd a kutatóhelyek megalapításáról, átszervezéséről, megszüntetéséről, jóváhagyja a kutatóhelyek feladatait, és megválasztja azok vezetőit. Az indoklásban szerepel az is: a kormány elkötelezett abban, hogy kiemelten az ország versenyképessége érdekében jelentős fejlesztéseket és többleterőforrásokat biztosít a hazai kutatás-fejlesztés és innováció számára.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium tegnap közleményben jelezte: a társadalmi-gazdasági hasznosság szempontjának fokozottabb érvényesítése még nyomatékosabb igényként jelenik meg, miután a kormány a gazdaságvédelmi akciótervben arról döntött, hogy a kutatás-fejlesztésre és innovációra szánt éves forrást harminckétmilliárd forinttal emeli meg.

Kapcsolódó írásaink