Külföld

Kinevezték az átmeneti osztrák kormány minisztereit

Nyilvánosságra hozták hétfőn az új, átmeneti osztrák kormány tagjainak nevét, akiket Brigitte Bierlein ideiglenes osztrák kancellár kért fel a minisztériumok irányítására. Az új kormánytagok még hétfőn letették az esküt Alexander Van der Bellen szövetségi elnök előtt. 

Kinevezték az átmeneti osztrák kormány minisztereit
Brigitte Bierlein ideiglenes osztrák kancellár (balról az ötödik), mellette jobbra Alexander Van der Bellen szövetségi elnök az átmeneti kormány tagjaival
Fotó: AFP/Joe Klamar

A pártonkívüli szakértőkből álló kormány a második osztrák köztársaság megalakulása óta az egyik legkisebb kabinetje Ausztriának, 12 tagja van. Brigitte Bierlein - az első női kancellár Ausztriában - csak az előreláthatólag szeptemberben megrendezendő előrehozott választásokig tölti be a tisztséget. Hat tárca élére női vezetőt jelölt, így a nők a férfiakkal egyenlő arányban vesznek részt a kabinetben.  Az alkancellár és igazságügyi miniszter Clemens Jabloner lett, aki több mint két évtizeden át a közigazgatási bíróság elnöke volt.     

A kül- és Európa-ügyi miniszteri tisztséget Alexander Schallenberg tölti be, aki eddig a kancellárián az Európa-szekciót vezette, és szoros munkakapcsolatban állt Sebastian Kurz volt kancellárral.  Az oktatási tárcát Iris Rausalka kapta, aki korábban osztályvezetőként tevékenykedett, a gazdasági miniszter pedig az eddig szintén osztályvezetői beosztásban dolgozó Elisabeth Udolf-Strobl lett. Szociálisügyi miniszterré ugyancsak nőt, Brigitte Zarflt nevezték ki.     

A közlekedési miniszter Andreas Reichhardt lett, aki a közszolgálati és sportminiszteri teendőket is ellátja.  A védelmi tárcát Thomas Starlinger vezérőrnagy vezeti, aki 2017 óta az államfő főhadsegédje volt. Pénzügyminiszterré Eduard Müllert nevezték ki.

Az ideiglenes osztrák kormány tagjai. Felső sor, balról: Brigitte Bierlein kancellár, Clemens Jabloner alkancellár és igazságügyi miniszter, Alexander Schallenberg külügyminiszter, Wolfgang Peschorn belügyminiszter. Középső sor: Iris Rausalka oktatási miniszter, Eduard Mueller pénzügyminiszter, Brigitte Zarfl munkaügyi miniszter és Ines Stilling munkaügyi miniszter. Alsó sor:
Az ideiglenes osztrák kormány tagjai. Felső sor, balról: Brigitte Bierlein kancellár, Clemens Jabloner alkancellár és igazságügyi miniszter, Alexander Schallenberg külügyminiszter, Wolfgang Peschorn belügyminiszter. Középső sor: Iris Rausalka oktatási miniszter, Eduard Müller pénzügyminiszter, Brigitte Zarfl szociális ügyi miniszter és Ines Stilling nőügyi miniszter. Alsó sor: Andreas Reichardt közlekedési miniszter, Maria Patek idegenforgalmi miniszter, Elisabeth Udolf-Strobl gazdasági miniszter és Thomas Starlinger védelmi miniszter
Fotó: AFP/APA/Helmut Fohringer

A belügyminiszteri széket Wolfgang Peschorn kapta, aki eddig a „köztársaság ügyvédje”, az úgynevezett pénzügyi ügyészség (Finanzprokuratur) elnöke volt. Ausztriában a kormányválság május 17-én robbant ki, miután két német lap nyilvánosságra hozott egy, az akkori alkancellárt, Heinz-Christian Strachét, a kormánykoalíciós Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) azóta lemondott elnökét és Johann Gudenust, a párt szintén lemondott frakcióvezetőjét súlyosan kompromittáló videofelvételt. Strache az Ibizán készült rejtett kamerás felvételen magát egy orosz oligarcha unokahúgának kiadó nővel tárgyalt, akinek párt- és médiatámogatásért cserébe zsíros állami megbízásokat ígért. 

Strache lemondása után Sebastian Kurz akkori kancellár, a nagyobbik kormánypárt, az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke a belügyminiszter, Herbert Kickl (FPÖ) menesztését javasolta. Kickl menesztése után válaszképpen az összes szabadságparti belügyminiszter lemondott. Kurz szakértőket bízott meg a megüresedett tárcák feladatköreinek ellátására, így részleges ügyvezetői kormány alakult Ausztriában. Nem sokkal később a legnagyobb ellenzéki párt, az  Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) bizalmatlansági indítványt kezdeményezett Kurz és kormánya ellen, melynek megszavazása után az osztrák államfő Brigitte Bierleint, az alkotmánybíróság elnökét bízta meg kormányalakítással. 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom