Külföld

Németh Zsolt a kétoldalú kapcsolatokról egyeztetett mexikói kollégájával

A kétoldalú kapcsolatokról és fontos nemzetközi kérdésekről is szó volt a mexikói képviselőház külügyi bizottságának elnökével folytatott megbeszélésen - mondta Németh Zsolt (Fidesz), az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke hétfőn Budapesten.

A politikus az Országházban találkozott Gabriela Cuevas Barronnal, az Interparlametáris Unió (IPU) és a mexikói képviselőház külügyi bizottságának elnökével.
Közös sajtótájékoztatójukon Németh Zsolt kiemelte: szót ejtettek az Európai Unió és Mexikó együttműködéséről, valamint a Mexikó és az Egyesült Államok kapcsolatainak jelenlegi helyzetéről, amelyet - mondta - remélhetőleg sikerül hamarosan rendezni.
A képviselő a kétoldalú kapcsolatokról elmondta: nagyon jó az együttműködés a két ország között. Több közös kulturális projektet is terveznek, a két nép kölcsönös megismerését pedig ösztöndíjprogramokkal is segítik - tette hozzá.

Gabriela Cuevas Barron arról beszélt, hogy Magyarországot és Mexikót régi barátság köti össze, együttműködésüket nem terhelik vitás kérdések, és mindkét ország szeretné szorosabbra fűzni a kapcsolataikat.

Kitért rá: a megbeszélésen megvitatták a migráció kérdését is. Mexikó szeretne segíteni olyan körülmények kialakításában, hogy az embereknek ne kelljen elhagyniuk hazájukat - közölte.

A mexikói képviselő elmondta: az Interparlamentáris Unió elnökeként kedden részt vesz az Országgyűlés 130 éves IPU-tagsága alkalmából tartott ünnepi megemlékezésen. Az IPU elkötelezett támogatója a demokráciának, az emberi jogok védelmének és a békének, és a szervezet - a parlamentek együttműködésének ösztönzésével - ezen értékek megerősítéséhez kíván hozzájárulni - hangsúlyozta.