Külföld

Három alelnök veszi át a német szociáldemokraták vezetését

Átmeneti időre három alelnök veszi át a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) vezetését, miután hivatalosan lemondott a Németországot a Kereszténydemokrata Unióval (CDU) és a Keresztényszociális Unióval (CSU) együtt kormányzó párt elnöke - jelentették be hétfőn Berlinben.

Három alelnök veszi át a német szociáldemokraták vezetését
Az SPD új vezetői, balról jobbrai: Thorsten Schäfer-Gümbel, Manuela Schwesig és Malu Dreyer
Fotó: AFP/DPA/Michael Kapeller

Andrea Nahles távozása után Malu Dreyer Rajna-vidék-Pfalz tartományi miniszterelnök, Manuela Schwesig Meckelnburg-Elő-Pomeránia tartományi miniszterelnök és Thorsten Schäfer-Gümbel, a párt Hessen tartományi vezetője veszi át az SPD irányítását.
A párt továbbra is cselekvőképes, és kitart a CDU/CSU-val kötött koalíciós szerződés mellett - hangsúlyozták az elnökség ülése után tartott tájékoztatójukon.
Közölték: egyikük sem pályázza meg a pártelnöki tisztséget, alelnökként, csapatban, átmeneti időre, a tisztújításig vállalják az SPD vezetését.

Irányításukkal a párt valamennyi szervezetét átfogó közös gondolkodás kezdődik. Ennek első szakasza június 24-én, az elnökség következő ülésén ér véget, amikor döntenek a további menetrendről és egy sor alapvető kérdésről. 

A többi között arról, hogy mikor és milyen módon - a tagság vagy kongresszusi küldöttek szavazatival - válasszanak elnököt, és hogy egy elnöke vagy két társelnöke legyen-e a pártnak.

Arról is döntenek majd, hogy miként hajtsák végre a koalíciós megállapodás azon pontját, miszerint a törvényhozási ciklus félidejében - 2019 őszén - felül kell vizsgálni a szövetségi kormány munkáját, a koalíciós együttműködésről szóló szerződés eredményeit - fejtették ki a tájékoztatón. 

Andrea Nahles a párt szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakciójának vezetőjeként is tevékenykedett, és erről a tisztségéről is lemondott. A képviselőcsoport munkájának irányítását - ugyancsak átmeneti időre - Ralf Mützenich veszi át - jelentették be a három alelnök tájékoztatóján.

Andrea Nahles vasárnap közölte, hogy távozik tisztségeiből. Egy héttel korábban, május 26-án az SPD az európai parlamenti (EP-) választáson minden korábbinál gyengébb, 15,8 százalékos eredményt ért el, a brémai tartományi választáson pedig csak a második helyen végzett, így 73 évi kormányzás után ellenzékbe szorulhat. 

A kettős kudarc révén tovább erősödtek a pártelnök-frakcióvezető tevékenységét bíráló hangok, és felerősödtek azok a követelések is, amelyek szerint az SPD-nek véget kell vetnie a CDU/CSU-val a 2005-2009-es és a 2013-2017-es ciklus után tavaly ismét elkezdett kormányzati együttműködésnek, és ellenzékben kellene próbálkoznia a megújulással.

A koalíciós társak részéről hétfőn ismét a kormányzati munka folytatására szólították fel a szociáldemokratákat. Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU elnöke hangsúlyozta: nem szabad „könnyelműen” felmondani a nagykoalíciót - a CDU/CSU-SPD összetételű kormányt -, mert a hazai és nemzetközi kihívások miatt stabilitásra van szükség, és el kell kerülni, hogy kormányválság vagy hosszadalmas választási kampány kezdődjék Németországban.
 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom