Külföld

A német CDU/CSU folytatni akarja a kormányzást a szociáldemokratákkal

A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor testvérpárt Keresztényszociális Unió (CSU) folytatni kívánja a kormányzást a Német Szociáldemokrata Párttal (SPD) - közölték a pártszövetség vezetői vasárnap, miután az SPD elnöke bejelentette távozását.

A német CDU/CSU folytatni akarja a kormányzást a szociáldemokratákkal
Annegret Kramp-Karrenbauer CDU-elnök kiállt a közös kormányzás folytatása mellett
Fotó: AFP/DPA/Michael Kapeller

Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU elnöke pártja berlini székházában tett nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a kereszténydemokraták kiállnak a nagykoalíciós - CDU/CSU-SPD összetételű - kormány mellett. Hozzátette: arra számítanak, hogy az SPD "sebesen" meghozza a szükséges személyi döntéseket, és a kormány megőrzi cselekvőképességét. A CDU "jó kormányzati munkával akarja szolgálni Németországot", és a koalíciós szerződés végrehajtására törekszik - fejtette ki Annegret Kramp-Karrenbauer, aláhúzva, hogy a szerződés a német érdekek nemzetközi képviseletéhez szükséges elengedhetetlen intézkedéseket rögzíti.

Markus Söder bajor miniszterelnök, a CSU elnöke egy Twitter-bejegyzésében azt írta: "elvárjuk az SPD-től, hogy hozzájáruljon Németország stabil kormányának megőrzéséhez, mert Németországnak stabilitásra van szüksége".

Angela Merkel kancellár, a CDU korábbi elnöke ugyancsak a párt székházában tett rövid nyilatkozatában leszögezte: a kormány tovább folytatja munkáját, "a legnagyobb komolysággal, és mindenekelőtt nagy felelősségtudattal".

Mindhárman kifejezték tiszteletüket az SPD távozó elnöke, Andrea Nahles iránt. A kancellár kiemelte, hogy Andrea Nahles "szívvel-lélekkel szociáldemokrata" politikus és "kiváló személyiség", akivel mindig remekül lehetett együttműködni.

A szociáldemokraták vezetője hétfőn lemond posztjáról

Előzőleg Andrea Nahles közölte, hogy távozik a pártelnöki és szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakcióvezetői tisztségéből, mert az utóbbi napokban világossá vált számára, hogy már nem rendelkezik a munka folytatásához szükséges támogatottsággal.

Az SPD az egy héttel ezelőtti európai parlamenti (EP-) választáson minden korábbinál gyengébb, 15,8 százalékos eredményt ért el, a brémai tartományi választáson pedig csak a második helyen végzett, így 73 évi kormányzás után ellenzékbe szorulhat. A kettős kudarc révén tovább erősödtek a pártelnök-frakcióvezető tevékenységét bíráló hangok.

Andrea Nahles az elnökség hétfői, és a frakció keddi ülésén jelenti be a lemondását hivatalosan. A 48 éves politikus sajtóértesülések szerint a Bundestag-mandátumától is megválik, és visszavonul. Azonban a néhány héten belül tartandó elnökválasztó kongresszusig ügyvezetőként a hivatalában marad, a Bundestag-frakció munkájának irányítását pedig átmenetileg a rangidős frakcióvezető-helyettes, Ralf Mützenich veszi át. 

Nahles távozása veszélybe sodorhatja a Merkel-kormányt

Távozása veszélybe sodorhatja Angela Merkel kormányát, mert a szociáldemokratáknál felülkerekedhetnek azok az erők, amelyek szerint a nagykoalíció csak árt a pártnak, és inkább ellenzékben kellene próbálkozni a megújulással.

Andrea Nahles az SPD első női elnöke, tavaly áprilisban választották meg a tisztségre a párt wiesbadeni kongresszusán, viszonylag alacsony, 66,35 százalékos támogatottsággal. A szociáldemokrácia alapértékeihez hűséges, a társadalmi igazságosság és a szolidaritás erősítését szolgáló politikát hirdetett, és vezetésével sikerült megvalósítani a párt programjának számos elemét. 

Az SPD a szintén 2018 tavaszán alakult új nagykoalíciós kormányban a többi között elérte, hogy több mint 5 milliárd euróval (1625 milliárd forint) növeljék a bölcsődei és óvodai intézményhálózat fejlesztésére szánt forrásokat. Törekvéseinek eredményeként bevezették azt a szabályt is, hogy a család és a karrier összeegyeztethetőségének érdekében a munkaadóknak garantálniuk kell a visszatérés lehetőségét egy teljes munkaidős állásba mindazoknak, akik 1 és 5 év közötti időtartamra részmunkaidős állásra váltanak.

A választók azonban nem méltányolták az SPD kormányzati erőfeszítéseit. A párt támogatottsága így fokozatosan tovább süllyedt a 2017-es Bundestag-választáson 20,5 százalékon elért - akkor történelmi mélypontnak számító - szintről.

Andrea Nahles lemondását eltérően ítélték meg a Bundestag ellenzéki pártjai. A Zöldek és a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) politikusai kifejezték a távozó pártelnök-frakcióvezető iránti tiszteletüket és jelezték, hogy nem számolnak előrehozott Bundestag-választással. A CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) szerint viszont éppen erre van szüksége Németországnak. Nemcsak az SPD van "felbomlófélben", hanem a kormány is már csak "élőhalottként tántorog a politika színpadán" - fogalmazott Alice Weidel, az AfD társ-frakcióvezetője.

Kapcsolódó írásaink