Külföld

Szakadó esőben várták a csíksomlyói hegynyeregben Ferenc pápa érkezését

Szakadó esőben várták a csíksomlyói hegynyeregben a zarándokok Ferenc pápa érkezését. A szentatya helyi idő szerint 11 óra 30 perctől (közép-európai idő szerint 10 óra 30 perc) tartott misét a legjelentősebb magyar zarándokhelyen.

Szakadó esőben várták a csíksomlyói hegynyeregben Ferenc pápa érkezését
A rossz idő ellenére is sokan kíváncsiak az egyházfő látogatására
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A helyszínt, a csíksomlyói pünkösdi búcsúk gyakorlatától eltérően, a román hatóságok biztonsági okokból bekerítették, és csak a 14 beléptető kapun keresztül engedik be a zarándokokat. A bekerített területre 110 ezer zarándokot regisztráltak, de a körülmények nem teszik lehetővé, hogy mindannyian bejussanak.

Hatalmas tömeg vonul a pápalátogatás helyszínére
Hatalmas tömeg vonul a pápalátogatás helyszínére. A képre kattintva galéria nyílik
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A Mediafax hírügynökség jelentése szerint a rossz időjárási viszonyok miatt változtatni kellett Ferenc pápa romániai programján, és immár nem Bákóban, hanem Marosvásárhelyen száll le az egyházfőt szállító repülő. Onnan helikopterrel folytatta útját Csíkszeredáig.

Ameddig a szem ellát, mindenhol zarándokok
Ameddig a szem ellát, mindenhol zarándokok
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A csíksomlyói hegynyeregben sem a megszokott látvány várja a zarándokokat. A hármashalom oltár elé a szervezők ívelt tetőt állítottak, amely befedi az oltár megnagyobbított terét. Az oltár felé vezető útra nagy méretű székely kaput állítottak, amelyre az a felirat került: "Őseidnek szent hitéhez, nemzetednek gyökeréhez testvér ne légy hűtlen soha! A pápa látogatásának alkalmából 2019. jún. 1."

Objektum doboz

Amint a szervezők a Pontifex.ro honlapon közölték: Ferenc pápa arany rózsával érkezett Csíksomlyóra. A pápák különleges adományát a különböző Mária-kegyhelyeknek szokták ajándékozni a Szűzanya iránti tisztelet kifejezéséül. Ezért a templomból a pápai mise helyszínére, a hegynyeregbe szállították az ötszáz éves Mária kegyszobrot.

Kapcsolódó írásaink