Külföld

Ferenc pápa: A csíksomlyói zarándoklat Erdély öröksége és a testvériség jele

A csíksomlyói zarándoklat Erdély öröksége, a párbeszéd, az egység és a testvériség jele, és tiszteletben tartja a román és a magyar vallási szokásokat is - mondta Ferenc pápa szombaton homíliájában a Csíksomlyón több tízezer hívő előtt bemutatott szentmiséjén.

Ferenc pápa: A csíksomlyói zarándoklat Erdély öröksége és a testvériség jele
Ferenc pápa szentmisét pontifikál a csíksomlyói hegynyeregben
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

  „...ne hagyjuk, hogy azok a hangok és sebek, amelyek az elkülönülést táplálják, megfosszanak a testvériség érzésétől” - hangoztatta a katolikus egyházfő, felidézve, hogy Szűz Mária mindnyájunknál „közbenjárt” azért, hogy így legyen.

Ferenc pápa arra szólította a híveket: ne feledjék, s ne tagadják a múlt összetett és szomorú eseményeit, de ez nem gördíthet akadályt a testvéri együttélés elé, nem adhat rá ürügyet.

A pápa a péntektől vasárnapig tartó romániai látogatása második napján a csíksomlyói hegynyeregben mutatott be latin nyelvű szentmisét mintegy 160 pap jelenlétében.

„Isten iránti örömmel és hálával vagyok jelen ezen a történelmi értékekben és hitben gazdag, kedves Mária-kegyhelyen” - hangoztatta Ferenc pápa olasz nyelven mondott szentbeszédében, amely román és magyar nyelvű fordításban is elhangzott.

Ferenc pápa integet a pápamobilból
Ferenc pápa integet a pápamobilból. A képre kattintva galéria nyílik
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A pápa szerint a zarándokok azért mennek Csíksomlyóra, hogy egymásban valódi testvérekre leljenek. Zarándokolni nem más, mint érezni a meghívást és a késztetést arra, hogy „járjunk együtt az úton, és kérjük az Úrtól a kegyelmet, hogy a régi és a mostani sérelmeinket, bizalmatlanságainkat változtassa új lehetőségekké a közösség érdekében”.

Hangsúlyozta: zarándokolni azt jelenti, hogy elszakadunk a bizonyosságainktól és a kényelmünktől, egyben kihívás számunkra, hogy felfedezzük és továbbadjuk az együttélés lelkületét, és ne féljünk a kölcsönös érintkezéstől, találkozástól és segítségnyújtástól. A katolikus egyházfő arra buzdította a hívőket, hogy a zarándoklat során ne a múltat kutassák, hanem inkább azt, ami elodázhatatlanul vár rájuk. Arra biztatta a jelenlevőket, imádkozzanak közösen a Szűz Anyához, hogy tanítsa meg őket „összevarrni a jövőt”.

Ferenc pápa homíliájának teljes szövege:

Objektum doboz

A szentmise idején az oltáron volt az ötszáz éves csíksomlyói Szűz Mária-kegyszobor, amelyet erre az ünnepi alkalomra szállítottak a hegynyeregbe. A szentmise végén Ferenc pápa arany rózsát helyezett el a szobor lábánál a Szűzanya iránti tisztelet jeléül.

Jakubinyi György gyulafehérvári érsek (b2) festményt ad ajándékba Ferenc pápának a szentmise végén
Jakubinyi György gyulafehérvári érsek (b2) festményt ad ajándékba Ferenc pápának a szentmise végén
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A szertartás végén Jakubinyi György gyulafehérvári érsek megköszönte Ferenc pápának, hogy Erdélybe látogatott, felidézve, hogy húsz évvel ezelőtt Szent II. János Pál pápa kénytelen volt Bukarestre korlátozni romániai vizitjét. Jakubinyi felidézte, hogy a néhai pápa akkor megígérte, újra elzarándokol Romániába, de erre már nem kerülhetett sor. Az érsek örömmel állapította meg, hogy Ferenc pápa látogatásával, húsz év múltán beteljesült a négy - gyulafehérvári, váradi, szatmári és temesvári - magyar és székely többségű erdélyi katolikus egyházmegyék híveinek a vágya.

A gyulafehérvári érsek Xantus Gézának az Ahol az ég és föld találkozik című festményével ajándékozta meg a pápát. A mise a magyar és a székely himnusz eléneklésével zárult.

A szentmisén részt vett Áder János magyar köztársasági elnök, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Viorica Dancila román miniszterelnök.

Áder János köztársasági elnök (k) és felesége, Herczegh Anita (j2), mögöttük Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes, valamint Habsburg György, Magyarország utazó nagykövete (j) Ferenc pápa szentmiséje után a csíksomlyói hegynyeregben
Áder János köztársasági elnök (k) és felesége, Herczegh Anita (j2), mögöttük Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes, valamint Habsburg György, Magyarország utazó nagykövete (j) Ferenc pápa szentmiséje után a csíksomlyói hegynyeregben
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A pápai szentmisére több mint százezren regisztráltak, a zarándokok már a kora hajnali órákban elkezdtek gyülekezni a csíksomlyói hegynyeregben, ahol szakadó eső fogadta őket és több órán keresztül áztak a hűvös időben, egészen a mise kezdetéig. A pápa a liturgia helyszínére a romániai Dacia autógyár által külön erre az alkalomra kialakított pápamobillal érkezett, köszöntötte a zarándokokat, végighaladva a kijelölt útvonalon.

A katolikus egyházfő csíksomlyói vizitje történelminek számít, hiszen pápa most első ízben látogatott Erdélybe.

Ferenc pápa Csíksomlyóról Jászvásárra (Iasi) a moldvai, zömében román anyanyelvű katolikusokhoz utazott, ahol szombat délután fiatalokkal és családokkal találkozott.

Ajándékot küldött Ferenc pápának az EMMI
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a pápalátogatást megelőzően és utána is intenzív magyar kulturális jelenlétet biztosít Csíksomlyón és a térségben - írta a tárca szombat délutáni közleményében. Hozzátették, hogy az  Az EMMI vezetői jelen vannak a helyszínen és személyesen felügyelik a minisztérium programjainak lebonyolítását. 
A közleményben azt is kiemelték, hogy a tavaly meghirdetett és a kormány által támogatott Szent László zarándokút fénypontjaként a pápalátogatást megelőzően megérkezett  Csíkszeredába a Szent László ereklye, amely jelen volt a Szentatya által celebrált szentmisén a Csíksomlyói nyeregben.  A magyarországi szervezésű programok folytatódnak a pünkösdi fogadalmi búcsú hetében is.

A tárca azt is tudatta, hogy a pápát kísérő svájci gárda képviselői átvették Kásler Miklós, az EMMI minisztere által a pápának ajándékba küldött albumot, amelyben megtalálhatók a magyar szentek és boldogok képmásai valamint életútjaik leírása magyar és olasz nyelven is. A csomag tartalmazta azt az információs füzetet, amely Márton Áron erdélyi püspök jelentőségére is felhívja a figyelmet, akinek boldoggá avatása folyamatban van.

Kapcsolódó írásaink