Külföld

Erős szavakkal üzent Trumpnak Merkel

A politikai vezetőknek nem szabad igazságként tálalniuk hazugságokat – jelentette ki a német kancellár a Harvardon

A közönyösség falának ledöntésére és az elszigetelődés politikájának elutasítására biztatta a Harvard végzős diákjait Angela Merkel német kancellár csütörtökön az amerikai egyetem diplomaosztóján Cambridge-ben.

Erős szavakkal üzent Trumpnak Merkel
Ledöntené a közönyösség falát Angel Merkel német kancellár
Fotó: AFP/DPA/Omar Rawlings

Merkel beszédében az MTI szerint a nemzetközi együttműködés szélesítését szorgalmazta, és megismételte a Donald Trump amerikai elnökkel szembeni korábbi bírálatait anélkül, hogy néven nevezte volna őt. Szerinte gondolkodásmódunknak és tetteinknek minden korábbinál multilaterálisabbá kell válniuk, és inkább együtt kell dolgoznunk, mint egyedül.

A kancellár elmondta, ma a legtöbb fenyegetést nem a fizikai falak jelentik, hanem az absztrakt válaszfalak. Óva intett az emberek fejében lévő falaktól, amelyek megakadályozzák a vezetőket abban, hogy együttműködjenek a globális problémák megoldásában. Hangsúlyozta, hogy a politikai vezetőknek nem szabad igazságként tálalniuk hazugságokat és hazugságként beállítani az igazságot. Kiemelte: a problémákat úgy lehet megoldani, ha nem mindig az első érzésünk alapján cselekszünk.

Angela Merkel szót emelt a rasszizmus és a nacionalizmus hazájában tapasztalt erősödése ellen. Szerinte Németországnak különösen éberen kell reagálnia ezekre a fejleményekre az ország náci múltja miatt, amellyel a második világháború idején felfoghatatlan szenvedést okozott Európának és a világnak. Dicsérte viszont a háború után az összefogás felé forduló vezetőket.

A kancellárt szintén csütörtökön a Harvard tiszteletbeli jogdoktorává avatták.

Kapcsolódó írásaink