Külföld

Elvesztette a fiatalokat a német nagykoalíció

Főleg a magasan képzett és jól szituált fiatalokat mozgatja meg a klímaváltozás témája;külföldi szakértők azt tanácsolják a szociáldemokratáknak, vonuljanak ellenzékbe

A kormánykoalíció pártjainak gyengülését és a Zöldek előretörését hozta az EP-választás Németországban, ahol több társadalmi törésvonal is kimutathatóvá vált.

Elvesztette a fiatalokat a német nagykoalíció
Nemzedéki különbségek az EP-választáson
Fotó: ZDF, Die Welt

Németországban az előrejelzéseknek megfelelően a Kereszténydemokrata Unió és a Keresztényszocális Unió (CDU/CSU) nyerte meg az európai parlamenti választásokat 28,9 százalékkal, a velük koalícióban kormányzó szociáldemokrata SPD pedig 15,8 százalékos eredményével a második helyre szorult a 20 százalékos Zöldek mögött. A bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) 11 százalékkal negyedik lett.

A nagykoalíció pártjai számára önmagában történelmi mélypont az eredmény, ráadásul a részletes adatok miatt is aggódhatnak. Ami a földrajzi különbségeket illeti, az AfD húsz százalék felett jár az ország keleti részén, azokban a tartományokban is, ahol ősszel választások lesznek. A Zöldek pedig a nagyvárosokban jóval erősebbek, mint vidéken, Berlinben például 27,8, Münchenben pedig 31,2 százalékot szereztek.

A felmérésekből az is kiderül, hogy a fiatalok pártja a Zöldek, a CDU/CSU pedig egyre nagyobb mértékben a nyugdíjasoké. A Die Welt tegnap Bernhard Heinzlmaier ifjúságkutatóval elemezte ennek okait, és úgy fogalmazott: a tartalom is szerepet játszik abban, hogy a fiatalok elfordultak a nagypártoktól, de mindenekelőtt a stílus a gond, számukra ugyanis ők humortalanok, konformisták és antipatikusak. Heinzlmaier szerint a 30 alattiak nem tudnak azonosulni a főleg idősebb politikusok által képviselt pártokkal, ráadásul a CDU/CSU „buborékban él”, elvesztette a kapcsolatot az emberekkel. Azzal kapcsolatban, hogy egyes elemzők szerint a klímaváltozás is olyan téma, ami a menekültválsághoz hasonlóan generációs szakadékot képez, Heinzlmaier azt mondta: a klíma nem általában a fiatalokat mozgatja meg, hanem a társadalom felső harmadába tartozó, magasan képzett rétegüket. A Zöldek sikere pedig annak is betudható, hogy ez a réteg nagyobb arányban szavazott az EP-választáson, mint mások, a klímaváltozás témája pedig a médiában – például a svéd aktivista, Greta Thunberg példáján keresztül – jóval nagyobb mértékben van jelen, mint általában a közbeszédben. A szakértő szerint továbbra is a migráció témája a meghatározó Németországban az emberek között. Hozzátette, az emberek választását nagyrészt társadalmi kérdések befolyásolják – a szegényebb keleten főleg.

A Die Zeit pedig azt vizsgálta, mit tanulhat a mélypontra került SPD a jóval sikeresebb holland Munkapárttól (PvdA) vagy a spanyol szocialistáktól (PSOE). René Cuperus holland politológus szerint az SPD-nek nem volt érdemi üzenete annak az osztálynak, amit elvileg képvisel – az a szlogen például, hogy „Európa a válasz”, nem mond semmi használhatót a munkanélküli segélyből élőknek. Spanyol kollégája, Fernando Vallespín arra emlékeztetett: a PvdA és a PSOE is ellenzékből tört vissza az élre, a nagykoalíció megölte az SPD-t, ki kell lépniük belőle, amilyen gyorsan csak lehet.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom