Külföld

Így várják Ferenc pápát Csíkszeredában és Csíksomlyón

Ferenc pápa személyében először látogat el Erdélybe a katolikus egyház aktuális vezetője. A Szentatya érkezését óriási várakozás előzi meg, a szervezők több tízezer zarándokot várnak Székelyföldre. A szombati pápai mise helyszínén, Csíksomlyón tartózkodó stábunknak Budapestről érkező zarándokok mellett székely hívők is elmondták, miért fontos számukra az egyházfő látogatása

Így várják Ferenc pápát Csíkszeredában és Csíksomlyón
Vidám zarándokok Csíksomlyón
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A pápa szombaton a csíksomlyói hegynyeregben mutat be szentmisét, amelyre előzetesen 110 ezren regisztráltak, de a szervezők további tízezrek jelenlétére számítanak az elkerített szektorokon kívül. A szektorokban csak azok vehetnek részt a misén, akik előzőleg regisztráltak, és magukkal viszik kinyomtatott, névre szóló belépőjüket.

Helyszíni riportunk az előkészületekről:

Objektum doboz

Az egyházfő óriási székelykapun át érkezik majd a hegynyeregbe, és a szűzanya iránti tisztelet kifejezéséül arany rózsát hoz a csíksomlyói kegyhelynek. Az oltár felé vezető útra állított nagy méretű székely kapura az a felirat került: „Őseidnek szent hitéhez, nemzetednek gyökeréhez, testvér, ne légy hűtlen soha! A pápa látogatásának alkalmából, 2019. jún. 1.”

Az autósok székelykapun át érkeznek
Az autósok székelykapun át érkeznek Csíkszeredába. A képre kattintva galéria nyílik
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A misét követően Ferenc pápa a moldvai Jászvásáron (Iasi) találkozik fiatalokkal és családokkal. Vasárnap az erdélyi Balázsfalván avat boldoggá szentmise keretében hét román vértanú görög katolikus püspököt.

Kapcsolódó írásaink