Külföld

Orbán Viktor részvétét fejezte ki a dél-koreai miniszterelnöknek

Levélben fejezte ki együttérzését Orbán Viktor kormányfő Lee Nak-yeon dél-koreai miniszterelnöknek és népének a Dunán szerencsétlenül járt dél-koreai turisták tragédiája miatt; ebben biztosította őt arról, hogy a magyar hatóságok minden lehetséges erőfeszítést megtesznek a túlélők felkutatása érdekében - tudatta csütörtök reggel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

„Gondolatainkban és imáinkban az áldozatok családtagjaival és Dél-Korea népével vagyunk ezekben a legnehezebb pillanatokban” - fogalmazott Orbán Viktor.

Áder Jánost részvétét fejezte ki a koreai elnöknek 

Áder János köztársasági elnök részvétét fejezte ki Mun Dzse Innek, a Koreai Köztársaság elnökének a Budapesten történt dunai hajóbaleset miatt, amelynek több koreai állampolgár esett áldozatául.

A Köztársasági Elnöki Hivatal által csütörtök reggel közzétett részvéttáviratban Áder János biztosította a koreai államfőt arról, hogy Magyarország mindent megtesz a súlyos szerencsétlenség túlélőinek felkutatásáért, a kórházba szállítottak mielőbbi gyógyulásáért.
A köztársasági elnök közölte, a magyar hatóságok alapos vizsgálatot folytatnak a baleset okainak és felelőseinek megállapítására, és ennek során készen állnak az együttműködésre a koreai szakértőkkel.
Áder János őszinte részvétét és együttérzését fejezte ki a balesetben elhunytak hozzátartozóinak és az egész koreai nemzetnek.
Az államfő reményét fejezte ki, hogy sikerül még túlélőket találni.

Kövér László részvétét fejezte ki a dél-koreai nemzetgyűlés elnökének 

Részvétét és együttérzését fejezte ki az Országgyűlés elnöke Mun Hi-Szangnak, a Koreai Köztársaság Nemzetgyűlése elnökének a dunai hajóbaleset miatt, amelynek több dél-koreai állampolgár esett áldozatául.

Az Országgyűlés sajtóirodája által közzétett részvéttáviratban Kövér László a magyar Országgyűlés valamennyi tagja nevében őszinte részvétét fejezte ki a nemzetgyűlés elnökének, az érintettek családtagjainak, hozzátartozóinak, barátainak. 

Biztos vagyok abban, hogy a magyar hatóságok hatékony segítséget nyújtanak a bajba jutottaknak, és mindent elkövetnek az eltűntek felkutatásáért - írta a házelnök.

Részvétét fejezte ki a főpolgármester

Tarlós István főpolgármester is részvétét fejezte ki a hajóbaleset elszenvedőinek, az áldozatok családtagjainak, hozzátartozóinak.

A főpolgármester közleményében tudatta: a katasztrófa bekövetkezése óta folyamatosan és részletesen tájékozódik a mentés folyamatáról, kapcsolatban áll és konzultál a belügyminiszterrel, Budapest rendőrfőkapitányával és a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetőjével.
A fővárosi önkormányzat és a BKV ugyan nem érintett az ügyben, de a főváros a továbbiakban minden segítséget megad a hatóságoknak - tette hozzá a főpolgármester.

Erdő Péter részvéttáviratot küldött a szöuli érseknek

Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott távirat szerint Erdő Péter szomorúan értesült a koreai turistákat szállító hajó balesetének és elsüllyedésének tragikus híréről.

A bíboros osztozik az áldozatok családtagjai, a Szöuli Főegyházmegye és a Koreai Köztársaság gyászában. 

„Kérem, fogadják őszinte részvétemet! Szentmisét ajánlok az áldozatok lelki üdvéért és imádkozom a sérültek gyógyulásáért, valamint a családokért, akiket ez a tragédia sújtott” - fogalmazott Erdő Péter.

A Hableány nevű turistahajó egy szállodahajóval ütközött, majd felborult és elsüllyedt. A hajó fedélzetén 35-en voltak: 33 dél-koreai turista és a kéttagú személyzet. Eddig hét holttestet és hét könnyebb sérültet találtak.

A magyarországi pártok is kifejezték megrendülésüket a tragédia kapcsán

Részvétet nyilvánítottak a kormánypártok: Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója a kormánypártok nevében őszinte részvétét nyilvánította a balesetben elhunytak hozzátartozóinak.
„Borzalmas, ami a Dunán történt tegnap este” - írta közösségi oldalán Hidvéghi Balázs. 
A bejegyzésben köszönetet mondott a mentésben résztvevőknek és reményét fejezet ki, hogy eltűntek közül sikerül még túlélőket találni. 
Mély megrendüléssel értesült a Párbeszéd a számos halálos áldozattal járó, felfoghatatlanul tragikus dunai hajóbalesetről - közölte a párt közleményében, amelyben a párt együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. 
 „Egyúttal reménykedünk abban, hogy a mentőegységek minél több bajba jutott, eltűnt utast kimentenek a folyóból” - tették hozzá.

Az MSZP megrendülten és értetlenül áll a dél-koreai turisták budapesti tragédiája előtt - írta a párt a Facebook-oldalán csütörtökön. A szocialista párt együttérzéséről biztosította a baleset áldozatai családtagjait.

A Demokratikus Koalíció (DK) közleményben fejezte ki őszinte részvétét a hajóbalesetben elhunytak hozzátartozóinak és a Koreai Köztársaság budapesti nagykövetségének. A párt csütörtöki közleményében azt írta, osztoznak a megrendítő katasztrófa okozta fájdalomban és bíznak a sérültek mielőbbi felgyógyulásában.

Részvétet nyilvánított az LMP is: a párt Facebook-oldalán csütörtökön tiszteletét és köszönetét fejezte ki a mentésben résztvevőknek.

A Jobbik őszinte részvétét fejezte ki az elhunytak családtagjainak. „Osztozunk a felfoghatatlan tragédiában elhunytak családtagjainak és barátainak fájdalmában” - írta közösségi oldalán Farkas Gergely, a Jobbik frakcióvezető-helyettese pártja nevében.
A bejegyzésben a Jobbik köszönetet mondott a mentési munkálatokban résztvevők áldozatos munkájáért. Úgy fogalmaznak: „imádkozunk, hogy az eltűntek mielőbb, épségben hazatérhessenek szeretteik körébe”.

Részvétét fejezte ki a Magyar Kétfarkú Kutya Párt az áldozatok családtagjainak. A párt Facebook-oldalán reményét fejezte ki, hogy minél több túlélőt sikerül kimenteni a Dunából.

Részvétét fejezte ki a Mi Hazánk Mozgalom a szerda esti hajóbalesetben elhunytak szeretteinek. A Mi Hazánk bízik benne, hogy az eltűntek épségben hazatérhetnek. A párt kifejezte háláját a mentésben résztvevők munkájáért is.

Kapcsolódó írásaink