Külföld

Az RMDSZ támogatna egy bizalmatlansági indítványt a kormánnyal szemben

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) támogatja az ellenzék esetleges bizalmatlansági indítványát, ha javaslatait belefoglalják az indítvány szövegébe, és írásos megegyezés van arról, hogy a kormány esetleges megbuktatása után ki alakítson kormányt.

Az RMDSZ támogatna egy bizalmatlansági indítványt a kormánnyal szemben
Kelemen Hunor: ha az ellenzéknek sikerülne megbuktatnia a baloldali-liberális kormányt, az RMDSZ nem lépne kormányra, hanem csak parlamenti támogatást nyújtana az új kormánynak
Fotó: MH

Erről Kelemen Hunor RMDSZ-elnök beszélt csütörtök délután azon a sajtótájékoztatón, amelyet a Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT) EP-választásokat értékelő ülése után tartott. Elmondta, a napokban többször is egyeztetett az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) vezetőivel, és közölte velük az RMDSZ feltételeit.

Azt is megjegyezte: ha az ellenzéknek sikerülne megbuktatnia a baloldali-liberális kormányt, az RMDSZ nem lépne kormányra, hanem csak parlamenti támogatást nyújtana az új kormánynak. Kelemen Hunor azt is megjegyezte: egy sikeres bizalmatlansági indítvány után minden bizonnyal a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Ludovic Orban alakíthatna kisebbségi kormányt. Kabinetjét a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) is csak kívülről támogatná.

Romániában azt követően merült fel a kormányváltás gondolata, hogy a kormánykoalíciót alkotó mindkét párt gyengén szerepelt az EP-választáson, és a választás másnapján korrupciós vádak miatt letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bíróság Liviu Dragneát, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökét. 

Kelemen Hunor sikeresnek tartotta az RMDSZ szereplését az EP-választásokon. Megjegyezte: a szövetség a közel végleges adatok szerint 472 ezer szavazatot kapott, hasonló támogatottságot legutóbb 15 éve könyvelhetett el. Mintegy százezerrel kapott több szavazatot, mint a legutóbbi EP-választáson. Úgy vélte: olyanok is visszatértek az RMDSZ-hez, akik korábban elpártoltak a szövetségtől. Ígérte, hogy meg fogják szolgálni a bizalmat. Közölte: a szövetség Winkler Gyula és Vincze Loránt személyében két képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe.

Kelemen Hunor újságírói kérdésre kijelentette: a szövetség támogatja, hogy Eckstein-Kovács Péter legyen az ombudsman. Hozzátette: a szövetségből kilépett kolozsvári politikus jó volt kisebbségügyi miniszternek, szenátornak, kolozsvári polgármesterjelöltnek és államfői tanácsosnak is, biztosan jó munkát fog végezni az ombudsmani tisztségben. Eckstein-Kovács kinevezését az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) javasolta, de megszerezte hozzá a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Népi Mozgalom Párt (PMP) támogatását is.

Kapcsolódó írásaink