Külföld

A cseh és a szlovák államfő támogatja Sefcovic jelölését az EU vezető tisztségére

A négy visegrádi országnak, támogatnia kellene Maros Sefcovic, az Európai Bizottság szlovák alelnökének igyekezetét, hogy a következő időszakban megszerezze az Európai Unió egyik vezető pozícióját - véli a szlovák és a cseh államfő.

A cseh és a szlovák államfő támogatja Sefcovic jelölését az EU vezető tisztségére
Maros Sefcovicot, az Európai Bizottság alelnökét többen is támogatják
Fotó: AFP/Brendan Smialowski

„Meggyőződésem, hogy régiónknak szüksége lenne egy erős képviselőre az európai struktúrákban. Meggyőződésem az is, hogy Sefcovic tapasztalt diplomata, és a visegrádi négyeknek, tehát Csehországnak, Lengyelországnak, Magyarországnak és Szlovákiának, támogatniuk kellene igyekezetét” - jelentette ki újságíróknak nyilatkozva Andrej Kiska, aki elnöki mandátuma lejártával csütörtökön búcsúlátogatást tett cseh partnerénél, Milos Zemannál. 

A cseh államfő szintén támogatásáról biztosította Maros Sefcovicot. 

Zeman a rá jellemző humorral ugyanakkor azt is mondta: Sefcovic, aki a közelmúltban a kormányzó Irány-Szociáldemokrata Párt (Smer) jelöltje volt a szlovákiai elnökválasztáson, azért maradt alul Zuzana Caputovával szemben, hogy „megnyissa maga előtt az utat az európai pozíciók bevételéhez”. 

Az Európai Bizottság élére pályázó Maros Sefcovic „visegrádi jelöléséről” szerdán írt a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap a cseh miniszterelnök, valamint az Európai Bizottság környezetéből szerzett értesülésekre hivatkozva. Andrej Babis cseh kormányfő később ugyan cáfolta ezt az értesülést, de Peter Pellegrini szlovák kormányfő és Miroslav Lajcák külügyminiszter Pozsonyban úgy fogalmazott, hogy Sefcovic egyike a visegrádiak jelöltjeinek a vezető európai tisztségekbe. 

Milos Zeman és Andrej Kiska a Prágától nyugatra lévő Lány kastélyban találkozott, amely a cseh köztársasági elnökök vidéki rezidenciája.

Zuzana Caputová június 20-án, néhány nappal azután, hogy Andrej Kiskától átveszi a szlovák elnöki tisztséget, hivatalos bemutatkozó látogatást tesz Csehországban. Prágában és Pozsonyban hagyomány, hogy az új vezetők első hivatalos útjai a szomszédos országba vezetnek.

Kiska újságírói kérdésre válaszolva megerősítette, hogy rövidesen pártot alapít, amellyel indulni kíván a jövő évi szlovákiai parlamenti választáson.

„Ha az emberek azt gondolják, hogy 12 év után Szlovákiában véget kell vetni az egypárti kormányzásnak, akkor ezt kell tenni” - fogalmazott Andrej Kiska, aki öt év után távozik az államfői bársonyszékből. Hangsúlyozta: az összes demokratikus erő összefogására van szükség, és biztosítani kell, hogy az együttműködés ne essen szét egyes személyek önzése miatt. 
 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom