Külföld

Az Európai Bizottság magyarázatot kért Olaszországtól

Az Európai Bizottság levélben kért magyarázatot az olasz kormánytól az ország államháztartási helyzetének romlása miatt.

A Reuters bennfentes uniós forrásból úgy értesült, hogy a levelet az uniós biztosok szokásos heti ülése után, szerdán küldték el Olaszországnak. Ezzel a döntéssel megnyílt a lehetőség arra, hogy az Európai Bizottság a jövő héten túlzottdeficit-eljárást kezdeményezhessen Olaszország ellen. 

Hasonló okok miatt hasonló tartalmú levelet kapott Franciaország, Belgium és Ciprus is. A négy ország kormányának péntekig kell válaszolnia Brüsszelnek. 

Olaszország helyzete a legbonyolultabb, államadóssága tavaly már a bruttó hazai termék (GDP) 132,2 százalékra rúgott, ráadásul 2015 óta minden évben nőtt, ahelyett hogy csökkent volna a költségvetés strukturális hiánya.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom