Külföld

Macron nem támogatja, Merkel újra kiállt Weber mellett

Megkezdődött az európai uniós tagországok vezetőinek rendkívüli csúcstalálkozója kedd este Brüsszelben, amelynek egyetlen napirendi pontjaként informális egyeztetést folytatnak az európai parlamenti (EP-) választások eredményéről, illetve a küszöbönálló tisztújításról.

Macron nem támogatja, Merkel újra kiállt Weber mellett
Emmanuel Macron francia elnök és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke érkezik a csúcstalálkozó helyszínére
Fotó: AFP/POOL/Olivier Hoslet

Az uniós állam- és kormányfők a hagyományoknak megfelelően először Antonio Tajanival, az Európai Parlament elnökével egyeztetnek, majd a tervek szerint megkezdik az EU-intézmények vezetőinek jelöléséhez és kinevezéséhez vezető eljárást. Döntések egyelőre nem várhatók, csak a következő, június 20-21-i csúcsértekezleten.

Az EP-választásokon legtöbb szavazatot szerző Európai Néppárt listavezetője a német Manfred Weber. Az először a legutóbbi választás után alkalmazott csúcsjelölti rendszer azonban akkor és most is komoly vitákat váltott ki. Ennek oka, hogy az EU-alapszerződés alapján az állam- és kormányfők alkotta Európai Tanács hatáskörébe tartozik a jelölt megnevezése az Európai Bizottság élére, akiről aztán az Európai Parlament szavaz. A csúcsjelöltekkel viszont gyakorlatilag kész tények elé állítják a tagországi vezetőket, akik közül többen is - például Emmanuel Macron francia elnök - elutasítják a hivatalos joganyagban sehol nem szereplő rendszer alkalmazását.

Az Európai Parlament házbizottságaként működő, úgynevezett Elnökök Értekezlete kedden megerősítette a csúcsjelölti rendszer támogatását, hangsúlyozva, mindenképp olyan személynek kell kapnia a brüsszeli testület vezetését, aki valamelyik pártcsalád képviseletében Európa-szerte megismertette magát és programját a polgárokkal.

Egyáltalán nem biztos, hogy EP-frakciók listavezetői közül kerül ki az Európai Bizottság új elnöke

Szakemberek szerint ugyanakkor közel sem vehető biztosra, hogy végül valóban az EP-frakciók listavezetőinek egyike töltheti majd be a legfontosabb uniós posztot, az Európai Bizottság elnöki tisztségét, amely ráadásul egyfajta csomag része lehet, mivel idén új vezetőről kell megállapodni az Európai Tanács, az Európai Parlament és az Európai Központi Bank élére is, illetve dönteni kell az új uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő személyéről.

A kiválasztás során egyebek mellett az is szerepet játszik, hogy a jelölt pontosan honnan, kicsi vagy nagy, északi vagy déli, régi vagy új tagállamból származik, melyik párthoz tartozik, illetve milyen nemű. A sokismeretlenes egyenlet első eleme akkor válik ismertté, amikor megválasztják a bizottság elnökét, és éppen ezért ez a többi poszt elosztására is hatással lesz.

Merkel szerint Weber a legalkalmasabb jelölt

Angela Merkel német kancellár a csúcstalálkozó helyszínén örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az Európai Néppárt (EPP) „nagy többsége” támogatja, hogy Manfred Weber, az EPP parlamenti frakcióvezetője, a párt EP-választási csúcsjelöltje vegye át az Európai Bizottság következő elnöki pozícióját.

Továbbra is Manfred Weber az Európai Néppárt (EPP) jelöltje az Európai Bizottság elnöki tisztségére, akinek az Európai Parlamentben szerzett ismereteit nélkülözhetetlen politikai tapasztalatnak kell tekinteni, noha többen vezető politikai jártassághoz kötnék a poszt betöltését - jelentette ki Angela Merkel.

A múlt heti európai parlamenti választásokat követően - annak értékelésére - tartott rendkívüli EU-csúcsra érkezve a kancellár hangsúlyozta, az Európai Bizottság elnökének megválasztásakor a csúcsjelölti rendszerből kell kiindulni, abból, hogy kik voltak a legtöbb szavazatot elérő pártok listavezetői.

Merkel örömét fejezte ki afölött, hogy az Európai Parlament házbizottságaként működő Elnökök Értekezlete kedden nyilatkozatban rögzítette, hogy mindenképpen olyan személynek kell kapnia a brüsszeli testület vezetését, aki valamelyik pártcsalád képviseletében Európa-szerte kampányolva megismertette magát és programját az állampolgárokkal.

Macron: Csak egy hiteles, tapasztalt politikus lehet az EB vezetője

Emmanuel Macron francia elnök érkezésekor aláhúzta, az Európai Bizottság következő elnöke csak egy hiteles, tapasztalattal rendelkező politikus lehet. Kijelentette, a keddi rendkívüli uniós csúcson nem kíván nevekről beszélni. „Tárgyalni a feladatokról, a prioritásokról és a kritériumokról akarok” - fogalmazott. A fő kritérium pedig az, hogy a jelölt képes legyen vagy hazájában, vagy uniós szinten elért eredményekkel bizonyítania rátermettségét - emelte ki.

Merkel és Macron a brüsszeli EU-csúcson
Merkel és Macron között nincs egyetértés abban, hogy ki legyen az Európai Bizottság új elnöke
Fotó: AFP/POOL/Olivier Matthys

Világossá tette, hogy sem a konzervatív, sem a szocialista pártcsaládok nem rendelkeznek elegendő többséggel az Európai Parlamentben, azért a mérsékelt pártoknak nagy szerepük lesz az újjáalakuló EP-ben. Macron, akinek pártja a harmadik legnagyobb frakcióban, a liberálisokéban kapott helyet, hozzátette, segíteni fogja a politikai közép fontos és felelősségteljes munkáját.

A francia elnök elmondta azt is, hogy az elkövetkezendő években az Európai Unió fő prioritásai között az éghajlatváltozás elleni küzdelemnek kell állnia, valamint egy új növekedési modell megalkotásának az európai gazdaság számára.

Az Európai Unió tagországainak vezetői egyetértettek abban, hogy csúcsjelölti rendszer alkalmazása nem vezethet automatizmushoz, az uniós szerződések szerint az Európai Parlament nem javasolhat senkit sem az Európai Bizottság elnöki posztjára, az a tagállamok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács feladata - jelentette ki Emmanuel Macron Brüsszelben az ülés után.

A liberálisok továbbra is Margrethe Vestagert támogatják

Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök érkezésekor adott nyilatkozatában kijelentette, hogy a liberálisok továbbra is a dán Margrethe Vestagert, az uniós versenypolitikáért jelenleg felelős biztost támogatják a bizottsági elnöki posztra. „Nagyon erős jelöltünk van Vestager asszony személyében” - mondta. Hozzátette, hogy a keddi csúcson nem „Mr. vagy Ms. Európát” választják ki, csak az EP-választások eredményét fogják értékelni.

Theresa May: A Brexit az utódomra marad

Theresa May brit miniszterelnök a találkozóra érkezve sajnálatosnak nevezte, hogy minden erőfeszítése ellenére sem sikerült eredménnyel zárnia az Egyesült Királyság uniós tagságának megszűnésére szolgáló tárgyalásokat. A Brexit végül az utódomra marad - mondta.

Theresa May sajnálja, hogy nem sikerült tető alá hozni a Brexit-megállapodást
Theresa May sajnálja, hogy nem sikerült tető alá hozni a Brexit-megállapodást
Fotó: AFP/Anadolu/Dursun Aydemir

A múlt heti európai parlamenti választások értékelésére tartott találkozó előtt May hangsúlyozta, meg kell találniuk a módját annak, hogy minden fél határozott véleményét meghallgatva többséget kapjanak a brit parlamentben. Ehhez azonban bizonyára kompromisszumra lesz szükség - közölte

Ismételten kifejezte azon meggyőződését, hogy az EU-val hosszan tárgyalt és elfogadott brit kilépési megállapodás a „legjobb eszköz” a 2016-os népszavazás eredményét tükröző megoldáshoz. „Mindig a lehető legjobb kilépési forgatókönyv eléréséért dolgoztam. Továbbra is úgy vélem, hogy az Egyesült Királyság számára az a legjobb, ha megegyezéssel hagyja el az Európai Uniót” - fogalmazott.

Az Európai Bizottság és az Európai Tanács új elnökeinek kiválasztását illetően úgy nyilatkozott, Nagy-Britannia „továbbra is konstruktív szerepet fog játszani a folyamatban”.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság leköszönő elnöke nyilatkozatában hangsúlyozta: „kristálytiszta, hogy a brit kiválási megállapodást nem tárgyalják újra”. Az informális találkozót illetően kijelentette, az fontos az EU jövője szempontjából, de döntések nem fognak születni a keddi munkavacsorán.

Tajani: Az EP nem az egyes jelölteket támogatja, hanem a csúcsjelölti rendszert védi

Az Európai Parlament nem az egyes jelölteket támogatja, hanem a csúcsjelölti rendszert védi, az ugyanis több demokráciát jelent, nagyobb beleszólást biztosít az állampolgároknak az Európai Unió működésébe az Európai Bizottság elnökének megválasztásán, majd pedig személyén keresztül - jelentette ki Antonio Tajani, az EP elnöke.

Sajtótájékoztatóján Tajani aláhúzta: az által, hogy kedden az Európai Parlament házbizottságaként működő, úgynevezett Elnökök Értekezlete megerősítette a csúcsjelölti rendszer támogatását, a demokrácia erősödik.

Az EP elnöke újságírói kérdésre válaszolva elmondta, az uniós állam-, illetve kormányfőiből álló Európai Tanács a keddi munkavacsorán "nem nevekről vitatkozik" sem az Európai Bizottság elnöki tisztsége, sem pedig más megüresedő uniós tisztségviselők pozíciója tekintetében.

Az uniós tagországok vezetői arra összpontosítanak, hogy az uniós szerződésekben foglalt kötelezettségeknek eleget téve, több szempontot - egyebek mellett a földrajzi, demográfiai, politikai, nemek közötti megoszlást - figyelembe véve egyensúlyt teremtsenek - mondta Tajani.

Az EP tavaly elfogadott határozata kimondja, hogy készek elutasítani azon jelölteket az Európai Bizottság elnöki posztjára, akik egyik pártcsaládnak sem voltak csúcsjelöltjei. Ennek ellenére a jelöltállítás joga az uniós alapszerződés szerint az állam-, illetve kormányfőket illeti meg.

Rutte az éghajlatváltozás mellett a migráció kérdésének fontosságára is felhívta a figyelmet

Mark Rutte holland miniszterelnök véleménye szerint a munkavacsorának főként a tartalomról, a feladatokról, nem pedig konkrét személyekről kell szólnia. Nyilatkozatában hozzátette, hogy az uniós tagországok vezetőinek elsőként az elkövetkező évekre vonatkozó politikai prioritásokat kell meghatározniuk, beleértve az éghajlatváltozás elleni küzdelmet, a gazdaság fellendítését és a migrációt.

Tusk: az Európai Tanács nem nevekről, hanem a kiválasztás folyamatáról tárgyalt

Az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőiből álló Európai Tanács a keddi brüsszeli munkavacsorán az Európai Bizottság következő elnökét illetően konkrét nevekről nem tárgyalt, csak a kiválasztás folyamatáról - közölte Donald Tusk, a tanács elnöke a találkozó után.

A múlt heti európai parlamenti választások értékelésére összehívott rendkívüli EU-csúcsértekezletet követően tartott sajtótájékoztatóján Tusk hangsúlyozta: az uniós bizottság elnökének megválasztása nem szabad, hogy automatikussá váljon.

Az uniós szerződések egyértelműen fogalmaznak: az Európai Tanács javaslatot tesz, az Európai Parlament pedig megválaszt - szögezte le. A jelöltnek meg kell szereznie mindkét testület többségének szimpátiáját és szavazatait, és olyan megoldást kell találni, amely biztosítja a megkívánt földrajzi, demográfiai, politikai, nemek közötti megoszlást figyelembe vevő egyensúlyt - közölte.

Kapcsolódó írásaink