Külföld

Emmanuel Macron összeült Orbánékkal

Az uniós csúcsot megelőzően Emmanuel Macron francia elnök Brüsszelben együtt ebédelt a V4-ek kormányfőivel - Orbán Viktor magyar, Peter Pellegrini szlovák és Andrej Babis cseh miniszterelnökkel.

Emmanuel Macron összeült Orbánékkal
Emmanuel Macron francia elnök (j) Orbán Viktor magyar (b), Peter Pellegrini szlovák (b2) és Andrej Babis cseh miniszterelnök (b3, háttal) társaságában a V4-Franciaország csúcstalálkozó előtt Brüsszelben
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

A beszélgetést Macron indítványozta, mégpedig azért, hogy megakadályozzák Manfred Weber néppárti csúcsjelölt európai bizottsági elnökké választását.

A francia köztársasági elnök kijelentette, az EB következő elnöke csak egy hiteles, tapasztalattal rendelkező politikus lehet, aki hazájában vagy európai uniós szinten elért eredményekkel tudja bizonyítania rátermettségét.

A múlt heti európai parlamenti választásokat követően - annak értékelésére - tartott rendkívüli EU-csúcsra érkezve Macron kijelentette, a találkozón nem kíván nevekről beszélni.

„Tárgyalni a feladatokról, a prioritásokról és a kritériumokról akarok” - fogalmazott.

A fő kritérium pedig az, hogy a jelölt képes legyen vagy hazájában, vagy uniós szinten elért eredményekkel bizonyítania rátermettségét - emelte ki.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom