Külföld

Szijjártó: A támogatás elvárást is jelent, és ennek meg fogunk felelni

Soha ekkora támogatást nem kapott még politikai család európai parlamenti (EP-) választáson Magyarországon, ez elvárást is jelent velünk szemben, és ennek meg fogunk felelni - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap Budapesten.

Szijjártó: A támogatás elvárást is jelent, és ennek meg fogunk felelni
Szijjártó Péter: A választási végeredmény ezt az európai vitát még keményebbé teszi
Fotó: MH

Szijjártó Péter a Fidesz eredményváróján újságíróknak úgy nyilatkozott: holnap már kemény vita kezdődik a személyi kérdésekről és arról, hogy merre van a jövő Európa szempontjából.
Úgy látja, a választási végeredmény ezt az európai vitát még keményebbé teszi, ezért a magyar nemzeti érdekképviseletnek is keménynek kell lennie. Ez a választási eredmény, a  bizalom és az egyértelmű felhatalmazás kellő erőt ad, hogy a vitákban a magyar érdekeket érvényre jutassuk - jelentette ki.
  A külügyminiszter szerint most a tét az, sikerül-e a választási eredménynek megfelelően az Európai Uniót erős nemzetekre épülő erős integrációvá tenni, megvédeni a keresztény kultúrát és sikerül-e elérni, hogy a bevándorlás tekintetében „a menedzselni szót leváltsuk a megállítani szóra”.

Azt is mondta: óriási vita lesz a nagy pártcsaládokon belül is, és kérdés, hogy az Európai Néppártnak (EPP) milyen következtetéseket kell levonnia az eredményből. Az EPP legsikeresebb tagpártja, a legtöbb támogatást szerző tagpártja egy bevándorlásellenes párt - emlékeztetett.

Szijjártó Péter kitért rá: sok tagállamban átalakultak az erőviszonyok a választás nyomán, ezért várhatóan „nagy mozgás lesz”. Eddig könnyű dolga volt minden választás után a két legnagyobb pártcsaládnak, most viszont további tárgyalásokra lehet szükség, és a csúcsjelölti rendszert illetően is kifogások merültek fel - közölte. Hozzátette: nem lesz egyszerű és gyors a következő európai vezetők kiválasztása.