Külföld

Őrizetbe vették a lyoni robbantás feltételezett elkövetőjét

A francia rendőrség őrizetbe vett két férfit a 13 sebesültet követelő pénteki lyoni robbantással összefüggésben - jelentették be hétfőn a francia hatóságok. 

Őrizetbe vették a lyoni robbantás feltételezett elkövetőjét
Rendőrök helyszínelnek a robbantás után
Fotó: AFP/Nicolas Liponne

 Az első őrizetbe vételről először Christophe Castaner belügyminiszter adott hírt a Twitteren, anélkül, hogy részletekbe bocsátkozott volna. A párizsi ügyészség viszont azt is közölte, hogy a feltételezett elkövető egy 24 éves férfi, és Lyonban hétfőn reggel egy buszkihajtónál vették őrizetbe. Átkutatták a lakását.

Gérard Collomb lyoni polgármester a BFM hírtelevízióban elmondta, hogy a gyanúsított informatika szakos egyetemi hallgató, és korábban nem volt a rendőrség látókörében. Állítólag algériai származású, de az ügyészség erről eddig nem nyilatkozott.     

„Megkönnyebbülés ez minden lyoni lakosnak. Úgy vélem, az ügy megoldódott. Ha itt egy hálózat volt a háttérben, akkor azt sikerült azonosítani, és bizonyosan fel fogják számolni” - mondta a polgármester. Médiajelentések szerint a két másik gyanúsított a feltételezett elkövető anyja és egyik öccse. A nővérét is kihallgatták.     

A harmadik legnagyobb francia városban péntek délután, fél hat után nem sokkal csomagba rejtett pokolgép robbant fel egy pékség közelében. A merénylet gyanúsítottja a biztonsági kamerák felvételeinek tanúsága szerint egy kerékpáros férfi volt, aki sötét napszemüveget viselt. A rendőrség több fényképet is közzétett az első számú gyanúsítottról a Twitteren, sok szemtanú jelentkezett is a felhívására, közülük többtucatnyit meg is hallgattak.

Rémy Heitz, a terrorizmus elleni küzdelemmel megbízott francia főügyész szombaton azt közölte, hogy az ügyben a nyomozást gyilkossági kísérlet, valamint terrorista szervezkedés és támadás gyanújával indították meg. A robbantással kapcsolatban egyelőre egyetlen szervezet sem jelentkezett - tette hozzá. 

Kapcsolódó írásaink