Külföld

Még nem kapták el a lyoni merénylőt a francia rendőrök

Egyetlen szervezet sem jelentkezett vasárnapig a franciaországi bombatámadással kapcsolatban, egyelőre nincs hivatalos álláspont, terrorcselekmény történt-e

A tizenhárom embert megsebesítő pénteki lyoni robbantás elkövetőjét még tegnap sem találták meg a francia rendőrök. Az üggyel a terrorizmusellenes ügyészség foglalkozik, bár az indíték még nem világos.

Még nem kapták el a lyoni merénylőt a francia rendőrök
Helyszínelés a lyoni Brioche Dorée pékség előtt, ahol a robbanás történt
Fotó: AFP/Nicolas Liponne

A francia rendőrség tegnap is nagy erőkkel kereste a pénteki lyoni robbantás elkövetőjét. Szombaton a robbanás tizenhárom sebesültje közül tizenegy volt még kórházban napközben. Remy Heitz, a terrorizmus elleni küzdelemmel megbízott francia főügyész szombaton közölte, hogy tizenkét áldozat könnyebben sérült meg, egy súlyosabban.

Ahogyan arról lapunk is beszámolt, a Brioche Dorée nevű hálózat egyik péksége előtt, a Victor Hugo utcában, a város szívének tartott Bellecour tér közelében péntek délután fél hat után nem sokkal egy csomagba rejtett bomba robbant fel. Helyszíni beszámolók szerint mindenfelé szögek repültek a csomagból, s mivel a földön volt, elsősorban a lábukon sérültek meg a járókelők. A biztonsági kamerák felvételei szerint a csomagot egy harmincas éveiben járó, napszemüveges, sötétzöld, feltűrt ujjú felsőt és világos rövidnadrágot, valamint hátizsákot viselő, kerékpáros férfi hagyta ott, majd elhajtott. A rendőrség a Twitter közösségi oldalon a videóból kivágott fotókat is közzétett az elkövetőről.

Remy Heitz bejelentette, hogy az ügyben a nyomozást gyilkossági kísérlet, valamint terrorista szervezkedés és támadás gyanújával indították meg. A bűn- vagy terrorista cselekménnyel kapcsolatban egyelőre semmilyen szervezet nem jelentkezett – tette hozzá. Beszámolt arról, hogy sok szemtanú jelentkezett a rendőrség felhívására, közülük több tucatnyit meghallgatnak. Noha az üggyel a terrorizmusellenes ügyészség foglalkozik, Nicole Belloubet francia igazságügyi miniszter péntek este azt mondta, hogy még korai lenne terrorcselekményről beszélni.

Az ügyben Emmanuel Macron államfő is megszólalt nem sokkal a történtek után. Egy más témában tartott nyilatkozata közben támadásnak minősítette a robbanást, és együttérzését fejezte ki az érintettekkel.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom