Külföld

A bécsi ügyészség megkezdte a nyomozást az Ibiza-videó ügyében

A bécsi ügyészség hétfőn bejelentette, hogy megkezdte a nyomozást a Heinz-Christian Strache szabadságpárti alkancellár és Johann Gudenus frakcióvezető lemondásához vezető Ibiza-videó ügyében.

A bécsi ügyészség megkezdte a nyomozást az Ibiza-videó ügyében
Strachénak le kellett mondani a videó kiszivárgása után
Fotó: AFP/APA/Helmut Fohringer

Több szálon folyik a nyomozás a felvétel előállításával kapcsolatban - közölte Nina Bussek ügyészségi szóvivő.

Bussek a nyomozás érdekére hivatkozva nem árult el több információt. Az APA osztrák hírügynökség nem tudta kideríteni, hogy milyen vádak alapján indítottak vizsgálatot, sem azt, hogy kik ellen nyomoznak.

Stache, az Osztrák Szabadságpárt lemondott elnöke az előző héten feljelentést tett három személy ellen.

A politikus szerint az illetőknek vélhetőleg közük volt az Ibiza-videó néven ismertté vált anyag létrejöttéhez. A felvételen, amelyet a Der Spiegel és a Süddeutsche Zeitung című német lap hozott először nyilvánosságra, a szabadságpárti politikus két éve a spanyolországi Ibiza szigetén a 2017-es választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba egy ausztriai befektetésre készülő, magát dúsgazdagnak valló orosz nőnek.

A bukott alkancellár szerint mások is közreműködhettek a botrány kirobbantásában. Strache hangsúlyozta, hogy a „jogtalanul és titokban felvett videó” célja az volt, hogy az „elképzelhető legnagyobb kárt” okozzák vele. A politikus jelezte: nem tart attól, hogy újabb kompromittáló felvétel vagy hanganyag kerül nyilvánosságra róla.

A volt alkancellár hétfőn a Facebookon „ócska bűnözői ármánykodásnak” nevezte a botrányt, és aláhúzta: mindent megtesznek, hogy felderítsék az ügyet.

„Remélhetőleg minden tettes és megbízó lelepleződik, és elnyeri méltó büntetését!” - tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom