Külföld

Nem lesz képviselete a szlovákiai magyarságnak Brüsszelben

Szlovákiában alacsony, 22,74 százalékos részvétel mellett két, koalíciós listán induló, parlamenten kívüli liberális párt, a Progresszív Szlovákia (PS) és az Együtt (Spolu) nyerte az európai parlamenti (EP) választásokat - derült ki a szombaton tartott voksolás vasárnap este közzétett hivatalos eredményeiből, amelyek szerint a felvidéki magyar választók voksaiért küzdő tisztán magyar párt, a Magyar Közösség Pártja (MKP) és szlovák-magyar párt, a Most-Híd sem szerzett mandátumot.

Nem lesz képviselete a szlovákiai magyarságnak Brüsszelben
Menyhárt József: Nagyon fog hiányozni a felvidéki magyar érdekképviselet Brüsszelből
Fotó: parameter.sk

A két liberális párt 20,1 százalékot szerzett. A második helyen a voksok 15,7 százalékával a legerősebb kormánypárt, a baloldali Irány (Smer-SD) végzett. A harmadik 12,1 százalékkal a jobboldali Mi Szlovákiánk Néppárt (LSNS) lett. A negyedik helyen a voksok 9,7 százalékát megszerezve a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) végzett. Az ötödik helyre a voksok 9,6 százalékával a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) futott be.

Végül hatodikként 5,3 százalékkal a konzervatív Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) nevű mozgalom jutott be az EP-be.Michal Simecka, a PS EP-képviselőjelöltje azt írta: az államfőválasztás után ismét bebizonyosodott, hogy Szlovákiában sikert lehet elérni egy „egyértelműen Európa-párti programmal és pozitív energiával.” A politikus, aki az alig másfél éve létrejött - a júniusban hivatalba lépő új államfőt, Zuzana Caputovát indító - párt alelnöke is egyben, hozzátette: mindent megtesznek annak érdekében, hogy „elhozzák Európát Szlovákiába.”

A választáson második helyre szorult Irány (Smer) reakciójában beismerte, hogy programjukat a városokban jobban kellett volna bemutatniuk, vidéken pedig erősebben kellett volna mozgósítaniuk. 

Objektum doboz

Az EP-választás előzetes eredményei szerint a szombati voksoláson a felvidéki magyar választók voksaiért küzdő tisztán magyar párt, a Magyar Közösség Pártja (MKP) és a szlovák-magyar vegyes párt, a Most-Híd sem szerzett mandátumot. Bugár Béla a 2,6 százalékot szerzett Most-Híd elnöke az előzetes eredményekre reagálva sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy „a Szlovákiában élő magyarok elveszítették képviseletüket az EP-ben.” Az MKP 4,96 százalékot szerzett.

Elnöke, Menyhárt József közösségi oldalán azt írta: a párt az elmúlt 15 évben jelen volt az EP-ben, ahol konkrét eredményeket értek el, s ezért nagyon hiányozni fog a felvidéki magyar érdekképviselet, amelynek megszerzése most egy hajszálon múlt, holott a párt több voksot kapott, mint öt éve. Rámutatott: a következő hónapokban a 2020-as szlovákiai parlamenti választásra fognak összpontosítani.

Kapcsolódó írásaink