Külföld

Semjén: Szerbia legelkötelezettebb barátja Magyarország

Szerbia legelkötelezettebb barátja Magyarország, a magyar kormány mindent megtesz azért, hogy Szerbia előnyös európai uniós csatlakozási szerződést köthessen - mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes vasárnap a kívülről felújított szentendrei szerb ortodox székesegyházban. 

Semjén: Szerbia legelkötelezettebb barátja Magyarország
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes beszédet mond a szent liturgia után, amelyet Irinej pátriárka, a Szerb Ortodox Egyház vezetője celebrált a kívülről felújított szentendrei szerb ortodox székesegyházban
Fotó: MTI/Mónus Márton

  A szent liturgia után, amelyet Irinej pátriárka, a Szerb Ortodox Egyház vezetője celebrált, a miniszterelnök-helyettes arról beszélt, hogy Szerbia és Magyarország között régóta nem volt olyan „bizalmi, baráti” az együttműködés, mint most.

„Ez így van rendjén, hiszen mind a szerb, mind a magyar nép évszázadokon át védte a keresztény Európát” - tette hozzá.

Semjén Zsolt kitért arra, hogy a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási listáján szerepel egy szerb állampolgár, aki nemcsak a szerbiai magyarságot, hanem Szerbiát és Szerbia uniós csatlakozását is képviselni fogja az Európai Parlamentben.

Szólt arról is, hogy a magyarországi szerb közösség sok évszázada gazdagítja Magyarországot.

A 2000-ben megkötött első szerződés a szerb ortodox egyház és a magyar kormány között az egyházi ingatlanok visszaadásáról és az örökjáradékról megalapozta a Budai Szerb Ortodox Egyházmegye finanszírozását - idézte fel. Hozzátette: a kormány ma a katolikus és a református egyházzal azonos jogokat és támogatást biztosít a magyarországi szerb ortodox közösségnek.

Semjén Zsolt megköszönte Irinej pátriárkának, hogy magyarországi látogatásán „megerősített minket hitünkben”, és mindig megerősíti a kormányt a „családok, az emberi élet, a házasság és a keresztény értékek” melletti kiállásban.

Irinej pátriárka megköszönte a magyar kormánynak a támogatást, amelyet a magyarországi szerb közösségnek és a Budai Szerb Ortodox Egyházmegyének nyújt.

A pátriárka példaértékűnek nevezte a két ország kapcsolatát.

A szent liturgián részt vett mások mellett Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Ivan Todorov, Szerbia budapesti nagykövete és Verseghi-Nagy Miklós (Fidesz-KDNP), Szentendre polgármestere is.

Kapcsolódó írásaink