Külföld

Magabiztos győzelmet arathat az Osztrák Néppárt

Az első becslések alapján Ausztriában magabiztos győzelmet aratott a kormányzó Osztrák Néppárt (ÖVP).

Magabiztos győzelmet arathat az Osztrák Néppárt
Sebastian Kurz kancellár és pártja, az Osztrák Néppárt (ÖVP) listavezetője, Othmar Karas örül
Fotó: AFP/Alex Halada

Sebastian Kurz osztrák kancellár vasárnap esti nyilatkozata szerint „megerősítve” érzi magát, miután az előrejelzések szerint pártja képes volt elsöprő győzelmet aratni vasárnap az európai parlamenti (EP-)választásokon, egy héttel a kormánykoalíció összeomlása után.

Az EP által közölt előrejelzések szerint az Osztrák Néppárt (ÖVP) a szavazatok 34,5 százalékát szerezhette meg, jelentősen megelőzve a Szociáldemokrata Pártot (SPÖ), amelynek 23,5 százalékot jósolnak. A harmadik helyen, a voksok várhatóan nagyjából 17,5 százalékával az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), az ÖVP eddigi koalíciós partnere végezhetett. 
Múlt hét végén egy korrupciós botrány miatt lemondásra kényszerült Heinz-Christian Strache alkancellár, az FPÖ elnöke, és ennek nyomán a kormánykoalíció is felbomlott. Ausztriában szeptember elején előrehozott parlamenti választást tartanak.     
Hétfőn az osztrák parlamentben bizalmi szavazást tartanak Sebastian Kurz ellen. A kancellár vasárnap este azt mondta támogatói előtt: „bármi is történik holnap és az azt követő napokban, dacolni fogunk mindennel, ami az utunkba jön, és megerősödve fogunk ebből kikerülni”.

Becsült adatok nemzeti pártok és képviselőcsoportok szerinti bontásban Ausztriából
Becsült adatok nemzeti pártok és képviselőcsoportok szerinti bontásban Ausztriából
Forrás: valasztasi-eredmenyek.eu

Kapcsolódó írásaink