Külföld

Kelemen Hunor: Erős brüsszeli képviselete lesz az erdélyi magyarságnak

Kelemen Hunor szerint ha a szavazatszámlálás igazolja a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) exit poll felmérés által előrejelzett szavazatarányát, az erdélyi magyarságnak erős képviselete lesz a következő öt évben az Európai Parlamentben.

Kelemen Hunor: Erős brüsszeli képviselete lesz az erdélyi magyarságnak
Kelemen Hunor köszönetet mondott mindazoknak, aki a magyar szövetségre szavaztak
Fotó: MH

Kelemen Hunor az RMDSZ kolozsvári székházában berendezett eredményvárón reagált az urnazárás utáni percekben arra, hogy az egyik román közvélemény-kutató intézet az urnáktól kijövők megkérdezése alapján 5,4 százalékos eredményt jelzett előre a magyar szövetségnek.

Az RMDSZ elnöke elmondta: a szövetség 440-460 ezer szavazatot szerezhetett, ami jelentősen meghaladja a korábbi EP-választásokon szerzett szavazatszámot, és a legutóbbi parlamenti választásokon elért eredményhez hasonlít. 

Kelemen Hunor köszönetet mondott mindazoknak, aki a magyar szövetségre szavaztak. Úgy vélte, hogy a támogatásuk révén az RMDSZ-nek erős, határozott és kiegyensúlyozott hangja lesz az EP-ben. Megjegyezte: küszöbön áll az Európai Unió megreformálása, és reményei szerint az erdélyi magyarság is bele fog szólni a változásokba. Kelemen Hunor szerint Az EP RMDSZ-es képviselőinek fontos feladata lesz, hogy elfogadtassák a Minority SafePack európai polgári kezdeményezést.

Romániában rekordmagas részvételt regisztráltak, a magyarlakta térségekben a szavazási kedv elmaradt az átlagtól

Romániában minden korábbi európai parlamenti (EP-) választásnál többen járultak az urnákhoz vasárnap az EP-választáson, a jelentős magyar lakossággal rendelkező megyékben azonban a részvétel elmaradt az országos átlagtól.

Romániában helyi idő szerint 7 és 21 (magyar idő szerint 6 és 20) óra között tartottak nyitva a szavazóhelyiségek.

A részvétel valós időben történő követését lehetővé tevő informatikai rendszer adatai szerint helyi idő szerint 21 óráig a hazai névjegyzékben szereplő több mint 18 millió 260 ezer állampolgár 49 százaléka adta le voksát. Ez több mint másfélszerese a legutóbbi, 2014-es EP-választáson regisztrált 32,16 százalékos részvételnek.

A legaktívabbnak néhány erdélyi megye, Bukarest, és főleg a fővárost övező Ilfov megye bizonyult, alacsonyabb részvételt pedig a máramarosi, és észak-moldvai megyékben regisztráltak. A magyar többségű székelyföldi megyékben is az országos átlag alatt volt a részvétel: Hargita megyében a jogosultak 47,37 százaléka, Kovászna megyében pedig 42,83 százaléka adta le voksát az EP-választáson.

A rekordmagas részvétel feltehetően annak tulajdonítható, hogy Romániában vasárnap népszavazást is tartottak igazságügyi témákban, amelyekkel a korrupcióellenes harc folytatásához és a szociálliberális kormány megbuktatásához akart választói felhatalmazást szerezni Klaus Iohannis jobboldali államfő. A kormánypártok által bírált és félhivatalosan bojkottált népszavazáson a részvételi arány 41,28 százalék volt, messze meghaladva a 30 százalékos érvényességi küszöböt.

Romániában egy referendum akkor érvényes, ha a választásra jogosultak legalább 30 százaléka leadja voksát, és akkor minősül eredményesnek, ha legalább 25 százalékuk azonos módon szavaz.

A nagyvárosok szavazókörzetei és a román külképviseletek előtt kígyózó sorokra hivatkozva Klaus Iohannis államfő és a jobboldali ellenzék is a voksolás meghosszabbítását követelte, de a központi választási bizottság (BEC) minden erre vonatkozó kérést elutasított.

Külföldön vasárnap estig csaknem 350 ezer román állampolgár voksolt az EP-választáson. Hasonló sorok csak az öt évvel ezelőtti elnökválasztáson alakultak ki a román külképviseleteknél, amikor az első fordulóban 160 ezren voksoltak, a második fordulóban pedig csaknem háromszor annyian (380 ezren) szavaztak.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom