Külföld

A tét hazánk, a gyermekeink és az unokáink jövője

Szijjártó Péter: Leszámoltunk azzal a megközelítéssel, hogy össze kell húzni magunkat kicsire, és szó nélkül kell hagynunk a méltatlan vádakat

Hazánk a bevándorlás elutasítása és a nemzeti érdekek érvényesítése miatt számos támadásnak van kitéve, ezért fontos részt venni a vasárnapi európai parlamenti választáson, mivel a szuverenitásunk védelme a tét – erről beszélgettünk Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel. Hangsúlyozta, a magyar kormány nem szól bele más országok belügyeibe, és másoktól is ezt várja el.

A tét hazánk, a gyermekeink és az unokáink jövője
Egyik csúcsjelölt sem alkalmas az Európai Bizottság elnökének a külügyminiszter szerint, mert nem képviselnek olyan fontos értékeket, mint a határvédelem vagy a keresztény kultúra megőrzése
Fotó: Bodnár Patrícia

– Miért menjünk szavazni vasárnap, mi a  választás tétje?

– A vasárnapi szavazáson a tét Magyarország, a gyermekeink és az unokáink jövője. Európa történelmi kihívásokkal szembesül, amelyek közül a legsúlyosabb egyértel­műen a bevándorlás kérdése. Az elmúlt években láthattuk, hogy különböző hálózatok, spekulánsok és NGO-k hogyan mozdultak meg annak érdekében, hogy bevándorlókkal árasszák el Európát. A bevándorlás következményei jól láthatóak az érintett országokban: terrorveszély, növekvő bűnözés, a keresztény kultúra visszaszorítása. A bevándorlást meg kell állítani, és ehhez új vezetőkre van szüksége Európának. Magyarországon a teljes ellenzék bevándorláspárti, az ország érdekeiért csak a Fidesz-KDNP pártszövetség képviselői harcolnak. Az ellenzéki pártok megszavaztak minden olyan kezdeményezést az Euró­pai Parlamentben, amely a bevándorlást szolgálta, legyen szó a migránsvízumról vagy a migránskártyákról. Ezzel szemben a Fidesz és a KDNP az elmúlt években folyamatosan küzdött a magyar emberek érdekeiért és biztonságáért, azért, hogy kizárólag mi, magyarok dönthessük el, kiket engedünk be az országukba és kikkel akarunk itt együtt élni.

– Arról ugyan dönthetünk, melyik pártra szavazunk, a pártcsaládok alkuiba viszont nincs beleszólásunk. Például abba sincs, hogy az Európai Néppárt (EPP) vezetői a bevándorláspárti baloldallal akarnak szövetségre lépni.

– Először várjuk meg a választást, az emberek mondják el, hogy milyen jövőt akarnak, minden másról csak a választás után érdemes beszélni. A Néppárt megosztott a bevándorlás megítélésében, és majd a választási eredmény dönti el, hogy a bevándorlást ellenző, vagy a bevándorlást támogató pártoknak lesz-e nagyobb súlyuk a pártcsaládon belül. A Néppárttól balra csak a bevándorlást támogató pártok vannak, jobbra pedig olyanok, amelyek nemet mondanak a bevándorlásra. Mi azt szeretnénk, hogy a Néppárt ismét egy jobboldali, kereszténydemokrata, konzervatív pártcsalád legyen, amilyen eredetileg is volt. Azonban az a helyzet, hogy az utóbbi években a Néppárt és az európai szocialisták együtt alkottak többséget az Európai Parlamentben, és ahogyan egy házasságban is, a felek formálták egymás személyiségét. Sajnos mára világossá vált, hogy a szocialisták sokkal inkább formálták a Néppárt személyiségjegyeit, mint fordítva, így a pártcsalád balra tolódott. Mi viszont a bevándorlásellenes jobboldallal akarunk összefogni. Tehát a magyar szavazatoknak a Néppárt irányvonalának alakulásában is fontos szerepük van.

– A bevándorláson kívül mi mindenben kellene még a következő Európai Bizottságnak (EB) más utat követnie, mint a jelenleginek?

– Hosszú listát lehetne minderről összeállítani, hiszen ilyen botrányos és gyenge teljesítményt még egyik Európai Bizottság sem nyújtott, mint a mostani. Ennek egyik fő oka a bizottsági elnök személye, aki szocialista politikát folytatott, ráadásul sok esetben szégyenteljesen viselkedett nyilvános eseményeken. A brüsszeli bizottság teljesítményét leginkább az minősíti, hogy a migránsok bent vannak Európában, a britek meg épp kilépni készülnek az Unióból. Ráadásul az Európai Bizottság tevékenysége és egyes nyugat-európai országok döntései a szocializmus szellemét akarják visszahozni Európába. Ez világosan látszik, hiszen az adóharmonizációra és az adósság szétterítésére vonatkozó kezdeményezések mind erről szólnak. A következő Bizottságnak Európa versenyképességét kell szolgálnia, ehhez a belső versenyt támogatni kell, nem ellehetetleníteni. Emellett igenis elsőbbséget kell adni a keresztény értékeknek és nyíltan kell beszélnünk arról, hogy Európa egy keresztény kontinens.

– Lefutott meccs, hogy ki lesz a Bizottság új elnöke?

– A személyi kérdések a választás másnapján újra fognak nyílni. Mi egyik csúcsjelöltet sem tartjuk alkalmasnak, ráadásul nem látunk köztük jelentős különbségeket sem. Sem Timmermans, sem Weber nem képviseli hitelesen az olyan – számunkra fontos – célkitűzéseket, mint a migráció megállítása, a határok védelme vagy a keresztény kultúra megőrzése. Egyébként még a nálunk kevésbé szókimondó uniós politikusok is a Spitzenkandidat-rendszer hibáiról beszélnek. Azzal a különbséggel, hogy ők nem mondják meg nyíltan, hogy nincs alkalmas jelölt, inkább a rendszert bírálják. A legutolsó bizottsági elnökválasztáskor két miniszterelnök, köztük Orbán Viktor, nemmel szavazott Jean-Claude Junckerre. Ő ugyanis már akkor egyértelműsítette, hogy az Európai Bizottságot politikai szereplőként akarja működtetni, holott az uniós szerződések világossá teszik, hogy a Bizottság nem politikai testület.

– Magyarország több országban is téma a kampányban, például Svédországban is egészen durva vádakat fogalmaznak meg, a családvédelmi akcióterv miatt egyenesen lefasisztázzák a kormányt a baloldaliak. Hogyan kell erre reagálni?

– Aki a liberális mainstreammel szembe megy és a nemzet érdekeit képviseli, annak számolnia kell azzal, hogy támadni fogják. Mi is a támadások céltáblája lettünk, amint világossá tettük, hogy a magyar kormány mindent megtesz a bevándorlás ellen, és azért is haragszanak ránk, mert nemet mondtunk a kötelező betelepítési kvótára. Azonban mi egyetlen méltatlan vádat sem hagyunk válasz nélkül. Leszámoltunk azzal a megközelítéssel, hogy össze kell húzni magunkat kicsire és szó nélkül kell hagynunk az ilyen támadásokat. Egy ezeréves nemzet képviselője számára nem lehet más út ilyenkor, mint a kőkemény reakció. Mi mindenkinek megadjuk a tiszteletet, de ezt el is várjuk: amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten!

– Sokan beszélnek most a külső határok védelméről, de mintha a cselekvés elmaradna.

– Európa délkeleti és tengeri külső határai védtelenek. Pusztán a törökök jóindulatán múlik, hogy meddig tartják vissza az ott lévő négymillió migránst. Amikor mi megvédtük a déli határunkat, számos európai politikus válogatott szidalmakat zúdított a nyakunkba, amikor az olasz belügyminiszter megvédi az olasz tengeri határt, akkor pedig egy emberként kelnek ki ellene, és lépnek fel az embercsempészek oldalán. Ugyanezek a politikusok egyetlen eurocenttel, katonával vagy rendőrrel sem segítették eddig Magyarországot a külső határ védelmében. Ne legyen kétségünk, ezek a politikusok, ha tehetnék, migránsok újabb millióival árasztanák el a kontinenst. Ezért fontos, hogy kellő támogatást kapjunk vasárnap, hogy Magyarországot a jövőben is meg tudjuk védeni.

– Sikerrel járhatnak ezen politikusok abban, hogy aláássák a bevándorlásellenes kormányok közötti együttműködést?

– A visegrádi együttműködés ma a legerősebb szövetség az EU-n belül, és bár az elmúlt években sokszor próbálták megbontani, sosem sikerült. Most látható, hogy az olasz és a magyar kormány baráti kapcsolatát is próbálják kikezdeni, de ez sem fog sikerrel járni. Éppen a V4 a bizonyíték arra, hogy ma már nem a pártcsaládok közti határvonalak számítanak igazán, hanem a bevándorláshoz való hozzáállás. A négy visegrádi ország kormánypártjai mind különböző pártcsaládokhoz tartoznak, mégis a legszorosabb együttműködést építettük fel, mert mindannyian a józan észre alapozzuk a politikánkat, nem akarunk bevándorlást, nem akarunk terrorveszélyt, a saját országunk biztonságát tartjuk szem előtt.

– Az uniós többség Izrael ügyében is a magyar tiltakozással szemben próbálja érvényesíteni az akaratát. Mire utal ez?

– Izrael kapcsán mindig a tisztességes és kiegyensúlyozott hozzáállás fontosságát hangsúlyoztuk, ezt várjuk el Magyarországgal szemben is. Brüsszelben nem szeretik az ellenvéleményt sem a migrációval kapcsolatban, sem Izraellel kapcsolatban. A mi álláspontunk szerint az EU-nak egymást tisztelő, erős tagállamokra kell épülnie. Nem lehet senkit csendre inteni azért, mert más a véleménye, ezt soha nem fogjuk elfogadni. Ráadásul az elmúlt évek azt bizonyították, hogy sok esetben a nemzeti válaszok hatékonyabbak, mint a brüsszeliek.

– Mi a véleménye az osztrák kormányválságról és az odavezető botrányról?

– Ez egy osztrák belügy. Az biztos, hogy az eset rávilágít arra, hogy milyen rendkívül fontos a politikai stabilitás egy országban.

Kapcsolódó írásaink