Külföld

Gulyás Gergely: A Rákóczi Szövetség közösséget szervezett a nemzet szolgálatára

A harmincéves Rákóczi Szövetség legnagyobb eredménye és érdeme, hogy közösséget szervezett a nemzet szolgálatára - mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a szervezet csütörtöki budapesti ünnepségén.

A miniszter a Rákóczi Szövetséget a leghasznosabb civil szervezetnek nevezte, és külön köszönetet mondott a 29,5 évig az elnöki tisztséget betöltő Halzl Józsefnek, aki „irányt szabott” a szervezetnek, és aki „emberöltőnyi” fiatalt vont be a közösségépítő munkába, akik közül sokan ott tanulták meg például azt, hogyan tudnak hasznosan segíteni.     Úgy vélte, a tiszteletbeli elnök világossá tette Szabó Dezső író állítását, amely szerint „minden magyar felelős minden magyarért”, továbbá Halzl József tevékenységének fontosságát gróf Tisza István szavaival úgy jellemezte, hogy „a nemzet olyan cél, amely felett magasabb célt hazafi nem ismerhet”.

Nemzeti érdek, hogy a közösség, amelyhez tartozunk, együtt maradjon és jobb életet éljen testi, szellemi és lelki vonatkozásban. Ezt akkor érhetjük el, ha egyénileg és közösségileg is tudjuk, kik vagyunk, honnan jövünk, merre tartunk - mondta Gulyás Gergely.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a szövetség három évtizedes tevékenységére utalva azt hangoztatta: a közösségépítés folyamata befejezhetetlen és véglegesen soha le nem zárható, mindennapi feladat.

A Rákóczi Szövetség az elmúlt három évtizedben kitartó és szívós munkával közösségeket épített, amelyek egyetlen nagy közösséggé álltak össze - mondta.

Méltatása szerint Halzl József számára a Kárpát-medence nem csupán földrajzi fogalom, hanem a cselekvés és a magyar identitás tere, az alkotás helyszíne, és közösségszervező tevékenysége és kitartó munkája nélkül ma kevesebben élnénk itt magyarok.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke azt mondta, hogy a szervezet szeretne a jövőben is a magyar nemzetpolitika építőköve maradni, a tiszteletbeli elnök által kijelölt és kitaposott úton.

A cél embertől emberig, magyartól magyarig hatni, újjáépíteni a magyarság kapcsolatait - hangoztatta. Közölte, a Rákóczi Szövetség nemcsak a jelen, hanem a holnap Magyarországának is része szeretne lenni „alázatos nemzetszolgálatban, hazánk és nemzetünk építésében”.

Semjén: A szövetség tevékenysége semmivel nem pótolható

A keresztény civilizációhoz, a nemzeti elkötelezettséghez és az autonómiához való ragaszkodást említette a 30. évfordulóját ünneplő Rákóczi Szövetség jellemzőjeként Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

A Rákóczi Szövetség tevékenysége semmivel nem pótolható - tette hozzá. 

II. Rákóczi Ferenc jelmondatára (Istennel a hazáért és a szabadságért!) utalva, a politikus azt mondta, hogy az kifejezi az egyházakhoz, a hithez, a Szent István-i hagyományokhoz való kötődést, amely mindenkor a magyarság megtartó ereje volt.

Semjén Zsolt úgy vélekedett, hogy a magyar államnak és minden magyar szervezetnek a nemzet megmaradásáért kell tennie.

Ezt a haza iránti elkötelezettséget fejezi ki a Rákóczi Szövetség - mutatott rá. Minden magyar közösségnek joga van arra, hogy meghatározza az életét. Az autonómia emberi jog a közösség szintjén - mondta a politikus. 

Semjén Zsolt szerint a Rákóczi Szövetség végvár volt, amikor a mostani kormánypártok ellenzékben voltak, most pedig „könnyűlovasság”.

A Rákóczi Szövetség őrizte intézményes, strukturális formában a magyarországi és a külhoni magyarság közötti kapcsolatokat, amikor a szociálliberális kormány „nem átalott saját nemzete ellen kampányolni” 2004. december 5-én és töredékére csökkentette a nemzetpolitikai támogatásokat - mondta a kormányfő helyettese.

Abban a traumában lelki támogatást adott a külhoni magyarságnak, hogy az a politika nem azonos a magyar nemzet akaratával - tette hozzá.

Amikor a nemzetvédők kormányon vannak, akkor a Rákóczi Szövetség könnyebben, gyorsabban és praktikusabban tud bizonyos feladatokat elintézni, mit a magyar állam - mondta.

Semjén Zsolt közölte: az állam feladata a honosítás, a külhoni magyar felsőoktatási intézmények támogatása, közel ezer óvoda felépítése a Kárpát-medencében. 

Kitért arra is, hogy az államnak meg kell teremtenie azokat az intézményi struktúrákat, amelyek a magyar megmaradást szolgálják. 

Ez azonban csak egy keret. Ezt élettel megtölteni az olyan szervezetek, kezdeményezések tudják, mint a Rákóczi Szövetség - mondta. 

Kapcsolódó írásaink