Külföld

Zelenszkij megállapodott a frakcióvezetőkkel az ukrán parlament feloszlatásáról

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megállapodott kedden a parlamenti frakciók vezetőivel a törvényhozás feloszlatásáról, és várhatóan július 21-re írja ki az előrehozott parlamenti választást - közölte Oleh Ljasko, a Radikális Párt vezetője újságírókkal az államfő és a képviselők kijevi tanácskozása után.

Zelenszkij megállapodott a frakcióvezetőkkel az ukrán parlament feloszlatásáról
Zelenszkij várhatóan a közeli napokban adja ki a parlament feloszlatásáról szóló rendeletet
Fotó: AFP/Ukrainian Presidential Pre

Ljasko szavai szerint a parlament feloszlatásáról szóló rendeletet szerdán vagy a közeli napokban adja ki az államfő.  

Irina Herascsenko, a Petro Porosenko volt elnök mögötti frakcióhoz tartozó parlamenti alelnök viszont azt mondta, hogy vagy július 21-e vagy július 28-a lehet az előrehozott választás időpontja. Közölte: Zelenszkij azzal a kéréssel fordult hozzájuk, hogy tartson a parlament rendkívüli ülést, amelyen elfogadják a választási törvény módosítását. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hivatalos levélben kérte Andrij Parubij házelnököt, hogy szerdára rendkívüli ülésre hívja össze a parlamentet. Az államfő által a Twitteren közzétett dokumentum szerint azért kéri a törvényhozás összehívását, hogy a képviselők módosítsák a parlamenti választásokról szóló törvényt. Ezen kívül kéri, hogy a parlament tűzze a rendkívüli ülés napirendjére a közbeszerzésekről szóló törvény módosítását is.

Zelenszkijnek az az érdeke, hogy a parlamenti választásokon csak pártlistákon indulhassanak jelöltek, a listákon szereplő nevek viszont nyilvánosak legyenek. Jelenleg vegyes rendszerű a parlamenti választás Ukrajnában: a 450 fős parlamentbe a legutóbbi, 2014-es választáson 198 képviselőt egyéni körzetben, a többi pártlistáról választották meg. Az egyéni körzetek megszüntetésének támogatói amellett érvelnek, hogy a csak listás választási rendszer tisztább, demokratikusabb helyzetet teremt. Ukrajnában elterjedt, hogy egyéni jelöltek szavazatvásárlással jutnak mandátumhoz, másrészt ezek a törvényhozók a kampányukat pénzelő oligarchák érdekeit szolgálják a parlamentben.

Elemzők rámutatnak arra is, hogy Zelenszkij pártja, a Nép Szolgája (Szluha Narodu) egy pártlistát könnyen és gyorsan össze tud állítani, de választói körzetekben már gondjai lennének a jelöltállítással. Zelenszkij sajtószolgálatának tájékoztatása szerint kezdeményezi a pártok parlamentbe jutásának öt százalékos küszöbének leszállítását 3 százalékra.

A választási rendszer megváltoztatásának ellenzői szerint ilyen közel a választásokhoz már lehet azok rendjén változtatni. Ugyanakkor nincs olyan jogszabály sem Ukrajnában, amely ezt kimondottan tiltaná. Az ellenzők a külföldi gyakorlatra, illetve nemzetközi szervezetek erre vonatkozó ajánlásaira hivatkoznak.

Zelenszkij sajtószolgálatának tájékoztatása szerint a parlament feloszlatását a tanácskozáson azzal indokolta, hogy a jelenlegi törvényhozás iránt rendkívül gyenge a lakosság bizalma - a felmérések szerint mindössze négy százalékos a támogatottsága -, jogi szempontból pedig a kormánykoalíció már 2016 óta nem létezett, azaz miután a három „kis” koalíciós párt, a Haza (Batykivscsina), az Önsegély és a Radikális párt kiléptek a koalícióból, a benn maradó két nagy pártnak, Porosenko blokkjának és az Arszenyij Jacenyuk volt miniszterelnök vezette Népi Frontnak összesen együtt már nem volt többsége a törvényhozásban, de ezt „titkolták”.

A Népi Front a múlt héten bejelentette, hogy kilép a kormánykoalícióból, és felhívta a pártokat egy új, parlamenti többséget élvező koalíció megalakítására. Ez azt jelentette, hogy az alkotmány 30 napot biztosít a parlamenti frakcióknak az új kormánykoalíció magalakítására, és ez idő alatt nem oszlatható fel a törvényhozás. Zelenszkij érve viszont az, hogy ez a koalíció, amelynek a felbomlását a múlt héten bejelentették, valójában már rég nem létezett, így jogilag nem érvényes az, hogy 30 napig nem oszlatható fel a parlament.
 

Kapcsolódó írásaink