Külföld

Így szállták meg az illegális migránsok Párizs repterét

Illegális migránsok és az őket támogató civil szervezetek szállták meg a világ egyik legnagyobb repülőterét, a párizsi Charles de Gaulle (avagy más néven a Roissy repülőtér) 2-es terminálját vasárnap délután.

Így szállták meg az illegális migránsok Párizs repterét
A Porte de la Chapelle körgyűrű mentén több mint 600 sátrat állítottak a migránsok
Fotó: AFP

A több száz migráns a tervezett kitoloncolások ellen tiltakozott, és azt követelte, hogy az Air France és a francia miniszterelnök tárgyaljon velük a kitoloncolások azonnali leállítása érdekében, valamint annak érdekében, hogy azonnal letelepedhessenek Franciaországban.

Objektum doboz

A Le Parisien szerint ugyan a terminál elfoglalása ellenére minden gép elindult, a helyzet olyan súlyossá vált, hogy a rendőröknek könnygázt is be kellett vetniük.

Az elutasított bevándorlási kérelemmel rendelkezők követelései között többek között az is szerepelt, hogy az Air France állítson le minden logisztikai és pénzügyi közreműködést a kitoloncolásra várók elszállítására irányuló kormányzati intézkedésekkel kapcsolatban. A V4NA nemzetközi hírügynökség úgy tudja: a bevándorlók azért éppen a Charles de Gaulle-t választották (nem például Orlyt), mert a közeli Le Mesnil-Amelot településen (a párizsi agglomerációban) van egy illegális bevándorlókat összegyűjtő központ.

Objektum doboz

A magukat Gilet Noirs-nak azaz „fekete mellényeseknek" nevező csoport képviselőit végül fogadta is az Air France delegációja, azonban az Air France szerint a kitoloncolás rendőrségi hatáskörbe tartozik.

Az egyik tüntető arról beszélt, hogy egy „általános, mindenkire kiterjedő szabályozást" követelnek, azaz azt, hogy azok is azonnal, egyszerre, általános jelleggel megkapják a hivatalos francia tartózkodási engedélyt, akiknek nincsenek francia papírjai és rendezetlen körülmények között tartózkodnak az országban.
„Ma az Air France volt a célpontunk, de a jövőben további akciók következnek" - mondta a demonstráló.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom