Külföld

Az államfő arra kérte az osztrákokat, hogy ne forduljanak el a politikától

Az osztrák államfő kedd esti televíziós beszédében arra kérte az osztrákokat, hogy az elmúlt napok belpolitikai botrányai nyomán ne forduljanak el a politikától, vegyenek részt a vasárnapi európai parlamenti választásokon. Alexander Van der Bellen Ausztria megcsúfított képének helyreállítására szólított fel minden felelős tisztségviselőt.

A bécsi Hofburgból közvetített nyilatkozatában az elnök hangsúlyozta, hogy a múlt pénteken nyilvánosságra került, Heinz-Christian Strache azóta lemondott szabadságpárti (FPÖ) elnököt és alkancellárt kompromittáló videofelvétel alapján nem szabad általánosítani, nem szabad azt mondani, hogy ilyen a politika, ilyenek a politikusok.     

Utalt az esetleges gazdasági következményekre, amelyek az Ausztriáról külföldön kialakult káros kép miatt az országot sújthatják. 
    

„Munkahelyek tízezreiről lehet szó. Ezzel a felelősséggel nem szabad játszani” - figyelmeztetett.    

 Az államfő bátorságot és bizalmat kért az osztrákoktól, köztük a politikusoktól, a botrány nyomán kialakult politikai helyzetben. 
   

 A politikusokat felelősségteljes magatartásra szólította fel Ausztria érdekében. 
    

„Most nincs itt az ideje a választási kampánybeszédeknek” - mondta.     A politikusokat azért választották meg, hogy becsületes, helyes  döntéseket hozzanak, példaként kell szolgáljanak, nem csak a kamerák előtt - állapította meg. 
   

 „A legtöbb politikus ebben az országban így is tesz. Meg vagyok győződve, hogy senki se megy a politikába azért, hogy határokat lépjen át” - vélekedett. 
   

 Sokkal inkább az emberek életét szeretnék jobbá tenni, és ennek a célnak sok mindent alárendelnének - tette hozzá.     

„Olykor letérnek erről az útról, átlépnek határokat, megsértenek embereket, lerombolják a bizalmat. Ebben az értelemben bocsánatot kérek azért a képért, amelyet a politika magáról kialakított” - hangsúlyozta Van der Bellen.    

 Az államfő szerint most az a feladat, hogy helyreállítsák az Ausztriáról kialakult képet. 
   

 A bizalom újjáépítése csak közösen sikerülhet - hívta fel a figyelmet. Felszólított minden felelős tisztségviselőt, köztük a politikusokat, hogy arra gondoljanak, mit tehetnek Ausztriáért, ne pedig arra, hogy használ-e ez vagy az a megválasztásuknak.    

 „Kedves osztrák férfiak és nők! Arra kérem önöket, ne forduljanak el undorral a politikától, (.) és ne felejtsenek vasárnap elmenni szavazni” az európai parlamenti választáson - fejezte be beszédét az osztrák elnök. 
 

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom