Külföld

Weber a nacionalizmus ellen

A néppárti csúcsjelölt Merkellel kampányolt a horvát fővárosban

Határozottan fel kell lépni az Euró­-pai Uniót romboló erőkkel szemben Angela Merkel szerint. A német kancellár erről Zágrábban beszélt, ahol Manfred Weberrel együtt a Horvát Demokratikus Közösség kampányeseményén vett részt.

Weber a nacionalizmus ellen
Manfred Weber és Angela Merkel az „Európai Uniót romboló erőkkel” küzdene
Fotó: AFP/Odd Andersen

Értéket jelent az, hogy büszkék vagyunk a hazánkra, a hazaszeretet és az Európai Unió nem zárja ki egymást – mondta Angela Merkel szombaton Zágrábban, ahol a kormányzó jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) EP-választási gyűlésén vett részt. A német kancellár az MTI szerint hozzátette: a nacionalizmus ellenség, amely el akarja pusztítani Európát, és ezt világosan ki kell mondanunk.

Az eseményen Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) választási csúcsjelöltje kiemelte: „Mindannyian szeretjük a hazánkat és hazafiak vagyunk, de hiszünk az európai szövetségben is.” Felszólított, hogy szembe kell szállni a nacionalistákkal, akik szavai szerint nem lesznek részei az ő többségének az Euró-pai Parlamentben. A radikális jobboldali erők milánói kampányzáró megmozdulásával kapcsolatban kiemelte, a nacionalista gondolkodásmód a múltban számos tragédiához vezetett, ami ellen harcolni kell. Ezt megelőzően a témával kapcsolatban horvát újságíróknak azt mondta, „nem akarunk együttműködni olyanokkal, akik meg akarják semmisíteni Európát”.

Weber hangsúlyozta, hogy Európa közös alapja a kereszténység, a migrációval kapcsolatban pedig úgy fogalmazott: az államoknak joguk van eldönteni, kik léphetik át határaikat, ugyanakkor segíteni kell azoknak, akik valóban segítségre szorulnak.

A német kancellár a kampányesemény előtt találkozott Andrej Plenkovic horvát miniszterelnökkel. Kettejük tárgyalása után Merkel a radikális jobboldali erők EP-kampányzárójáról szólva elmondta, hogy az EU az együttműködés mellett döntő országok szövetsége, de vannak olyan politikai áramlatok, amelyek megvetik az értékeket és megpróbálják szétrombolni a közösséget, és határozottan fel kell lépni ezekkel az erőkkel szemben.