Külföld

Trump: Az Egyesült Államok nem kezdeményez tárgyalásokat Iránnal

„Álhír, hogy az amerikai kormány tárgyalásokat készít elő Iránnal" - jelentette ki Donald Trump amerikai elnök egyik hétfői Twitter-bejegyzésében. 

Trump: Az Egyesült Államok nem kezdeményez tárgyalásokat Iránnal
Donald Trump álhírnek nevezte, hogy Washington tárgyalásokat kezdene Teheránnal
Fotó: MH

Trump azt írta: a sajtó „mindenféle ismeret nélkül” állította, hogy az Egyesült Államok megpróbált volna tárgyalásokat előkészíteni Iránnal. „Ez hamis jelentés” - szögezte le.         „Majd Irán hív bennünket, ha és amikor valaha is készen áll erre. Közben pedig  a gazdaságuk tovább hanyatlik” - fogalmazott mikroblogjában az Egyesült Államok elnöke. 

Donald Trump azt követően tette közzé bejegyzését, hogy Irán visszautasítással reagált egy vasárnap esti Twitter-bejegyzésére. Az elnök abban megfenyegette a közel-keleti országot. Utalva a vasárnapi rakéta-becsapódásra a bagdadi amerikai nagykövetség épülete mellett, Trump azt írta: „ha Irán harcolni akar, akkor Iránnak hivatalosan vége lesz”.

Mohammed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter erre - szintén Twitteren - azt válaszolta: „Irán immár ezer éve büszkén áll, míg azok, akik rátámadtak, mind letűntek”. A perzsa diplomácia vezetője egyben azt javasolta az amerikai elnöknek, hogy tanúsítson tiszteletet Irán iránt.         

Május elején, amikor kiterjesztette a gazdasági szankciókat Irán ellen, maga Donald Trump fogalmazott úgy, hogy reméli, „egy nem távoli napon” találkozik Irán vezetőivel.
 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom