Külföld

Letette az elnöki esküt az új ukrán elnök, és bejelentette a parlament feloszlatását

Letette a hivatali esküt hétfőn a parlamentben Volodimir Zelenszkij új ukrán elnök, majd beiktatási beszédében bejelentette, hogy feloszlatja a parlamentet.

Letette az elnöki esküt az új ukrán elnök, és bejelentette a parlament feloszlatását
Az alkotmány értelmében az államfő elrendelhet előrehozott parlamenti választást
Fotó: ARDA KUCUKKAYA / ANADOLU AGENC

A törvényhozók előtt elmondott beszédében Zelenszkij felszólította a kormányt, hogy két hónapon belül mentse fel tisztségéből a titkosszolgálat (SZBU) vezetőjét, a főügyészt és a védelmi minisztert. A kormány tagjainak azt üzente, hogy jobban teszik, ha ők is benyújtják felmondásukat. A parlamenttől követelte még, hogy fogadjanak el jogszabályokat a képviselői mentelmi jog megszüntetéséről, a törvénytelen vagyonosodás büntethetőségéről és a választási törvény módosításáról.

„Kedves képviselők, Önök maguk tették hétfőre, azaz munkanapra a beiktatást... Tehát dolgozni fogunk” - mondta, mielőtt felsorolta volna, milyen döntések meghozatalát várja még a törvényhozástól, majd ezután közölte, hogy feloszlatja a parlamentet.

Az alkotmány értelmében az államfő elrendelhet előrehozott parlamenti választást, s azt a parlament mandátumának idő előtti megszűnéséről szóló határozat közzétételétől számított 60 napon belül kell megtartani - emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Zelenszkij beszédében kijelentette még, elsődleges feladatának azt tekinti, hogy tűzszünetet érjen el a Donyec-medencében. Leszögezte: a békéért kész kockára tenni azt is, hogy elveszti elnöki posztját. Első lépésnek az Oroszország által fogva tartott ukránok kiszabadítását nevezte meg, azután a krími és Donyec-medencei területek visszaszerzését. Szavai szerint mindent meg kell tenni azért, hogy az ideiglenesen megszállt területeken élők ukránoknak érezhessék magukat.

A ceremónián számos külföldi vendég volt jelen, Magyarországot Áder János köztársasági elnök képviselte.

Az eskütételi szöveg felolvasása után Zelenszkij átvette az államfőségét igazoló okiratot és az elnöki szimbólumokat, a jelvényt, a pecsétet és a jogart, majd megtartotta beszédét.

Közben hétfőn benyújtotta lemondását Sztepan Poltorak ukrán védelmi miniszter és Vaszil Hricak, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetője. Mindkét posztra egyébként az államfőnek van joga a parlament elé terjeszteni a maga jelöltjét.

Az új államfő a külföldi vendégekkel találkozva az elnöki hivatalban újságírók kérdésére megerősítette, hogy első rendeletében a parlament feloszlatásáról intézkedik, de azt nem közölte, hogy pontosan mikorra várható a rendelet kihirdetése.

Zelenszkij kedden találkozik a parlamenti frakciók vezetőivel, hogy megvitassák a törvényhozás feloszlatását - közölte Oleh Berezjuk, az Önsegély (Szamopomics) frakció vezetője. Az Ukrinform ukrán hírügynökség jelentése szerint a találkozóra délelőtt tíz órakor kerül sor az elnöki hivatalban. 

Volodimir Zelenszkij megválasztott ukrán elnök (b) fogadja beiktatási ünnepsége előtt Áder János köztársasági elnököt Kijevben
Volodimir Zelenszkij megválasztott ukrán elnök (b) fogadja beiktatási ünnepsége előtt Áder János köztársasági elnököt Kijevben
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Volodimir Zelenszkij új ukrán államfő hétfőn beiktatási beszédében kijelentette: elsődleges feladatának azt tekinti, hogy tűzszünetet érjen el a Donyec-medencében.

Leszögezte: a békéért kész kockára tenni azt is, hogy elveszti elnöki posztját. 

Első lépésnek az Oroszország által fogva tartott ukránok kiszabadítását nevezte meg, azután a krími és Donyec-medencei területek visszaszerzését. 

A parlamenttől követelte még, hogy fogadjanak el jogszabályokat a képviselői mentelmi jog megszüntetéséről, a törvénytelen vagyonosodás büntethetőségéről és a választási törvény módosításáról.

Porosenko pártja elfogadja a parlament feloszlatását

A BPP első elnökhelyettese, Ihor Kononenko az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportálnak kijelentette, hogy az elnöknek joga van feloszlatni a parlamentet. Arra a kérdésre, hogy a parlament harcolni kíván-e valamiképpen a döntés ellen, Kononenko leszögezte: „És vajon miért? Éljünk jogállamban!”

Ihor Kotvickij, a kisebbik kormánypárt, a Népfront képviselője szinten kijelentette, hogy elfogadja a parlament feloszlatását. Hozzátette, hogy a párt új arculattal, új névvel indul az előrehozott választásokon. A Népfront frakcióvezetője, Makszim Burbak már pénteken bejelentette, hogy képviselőik távoznak a parlamenti koalícióból.

Ivan Vinnik, a BPP egy másik képviselője mindazonáltal megjegyezte, hogy az államfő a szószékről nem oszlathatja fel a parlamentet, ehhez elnöki rendelet szükséges.

A Julija Timosenko vezette ellenzéki Haza (Batykivcsina) párt frakcióvezető-helyettese, Oleh Szoboljev kijelentette, hogy nem érte őket váratlanul Zelenszkij döntése. „Mindnyájan megértettük a döntést, törvényes alapja a parlament feloszlatása megakadályozásának nem volt”     - mondta. A képviselő szerint amennyiben a feloszlatásról szóló elnöki rendeletet még május 20-én közzéteszik, úgy az előrehozott választást már július 14-én megtarthatják. 

Az elnöki bejelentés után az Önsegély (Szamopomics) nevű ellenzéki parlamenti párt vezetője, Andrij Szadovij lembergi (lvivi) polgármester a törvényhozás soron kívüli összehívását sürgette Facebook-oldalán.

Viktor Csumak, a Hullám (Hvilja) frakció képviselője kijelentette, hogy a párt követelései egybeesnek az új államfő által meghirdetett célkitűzésekkel: az új választási törvény elfogadásával, a parlamenti képviselői mentelmi jog eltörlésével és a törvénytelen meggazdagodás újbóli büntethetőségével.

A parlamenti pártok frakcióvezetői tanácskozásra gyűltek össze Andrij Parubij házelnök irodájában, hogy megvitassák az államfő bejelentését - jelentette az Ukrinform ukrán állami hírügynökség. 
 

Peszkov: Putyin nem gratulál az új ukrán elnöknek

 „Putyin elnök a délkelet-ukrajnai belső konfliktus első sikereihez, valamint az orosz-ukrán kapcsolatok normalizálásának első sikereihez fog gratulálni Zelenszkij elnöknek” - fogalmazott egy kérdésre válaszolva Peszkov, anélkül, hogy részletezte volna, miben állnának ezek az „első sikerek”. Hangsúlyozta, hogy a délkelet-ukrajnai konfliktust a minszki megállapodásokban lefektetett „pontos menetrend” szerint kell megoldani.

A szóvivő reményét fejezte ki, hogy a fogolycsere ügyében az új ukrán elnök alatt is folytatódni fognak a tárgyalások a szemben álló felek között.

Zelenszkij beiktatási beszédében egyebek között kijelentette, hogy kész a párbeszédre a Donyec-medencei tűzszünetről, ragaszkodva eközben a fogva tartott személyek elengedéséhez.
 

Kapcsolódó írásaink