Külföld

Berlin minden korábbinál többet költött a menekültügyre tavaly

Minden korábbinál nagyobb összeget, 23 milliárd eurót (7500 milliárd forint) fordítottak a német szövetségi kormány költségvetéséből 2018- ban a menekültüggyel összefüggő kiadásokra - írta hétfőn a Bild című német lap egy még nem nyilvános kormányzati kimutatásra hivatkozva.

Berlin minden korábbinál többet költött a menekültügyre tavaly
A második legnagyobb tétel, 7,5 milliárd euró a menedékkérők ellátásáért felelős tartományoknak juttatott támogatás volt
Fotó: MH

A menekültügy költségei több mint kétmilliárd euróval növekedtek az egy évvel korábbi 20,7 milliárd euróhoz képest.

A legnagyobb tételt, 7,9 milliárd eurót nem a Németországban tartózkodó menedékkérőkre és menekültekre, hanem a menekülésre kényszerítő okok felszámolásáért folytatott küzdelemre fordított kiadások tették ki.

A második legnagyobb tétel, 7,5 milliárd euró a menedékkérők ellátásáért felelős tartományoknak juttatott támogatás volt. Ezen belül 1,6 milliárd eurót a menedékkérők elhelyezésére költöttek, 350 millió eurót a felnőtt kísérő nélkül érkezett kiskorú menedékkérők ellátására, 2 milliárd eurót a nyelvi és országismereti kurzusból álló integrációs tanfolyamokra, 1,17 milliárd eurót pedig a bölcsődei, óvodai férőhelyek növelésére. 

További kiemelkedő tétel a munkanélküli és szociális támogatás leggyakoribb formájára, a létminimum fenntartását szolgáló Hartz IV segélyre fordított 4 milliárd euró - áll a kormány szerdai ülésén elfogadandó jelentésben a Bild beszámolója szerint.

A menekültügy forrásigénye miatt a szövetségi kormánynak tavaly sem kellett megszorításokat bevezetnie vagy más területről átcsoportosítania pénzt, és ismét - az egymást követő ötödik évben - többlettel zárt az államháztartás: 337,1 milliárd euró kiadás mellett 348,3 milliárd euró bevétel keletkezett, a többlet így 11,2 milliárd eurót tett ki.

Németországban tavaly 185 853 menedékjogi kérelmet nyújtottak be a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatalhoz (BAMF), ami 16,5 százalékos csökkenés a 2017-ben regisztrált 222 683-hoz képest. A nemzetközi migrációs válság eddigi legsúlyosabb szakaszában, 2015-ben mintegy 890 ezer menedékkérő érkezett Németországba, 2016-ban pedig 280 ezer.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom