Külföld

Egységesen lemondanak az osztrák szabadságpárti miniszterek

Egységesen lemondanak az osztrák szabadságpárti miniszterek, miután Sebastian Kurz osztrák kancellár hétfőn Herbert Kickl belügyi tárcavezető menesztését javasolta az államfőnek - jelentette az APA osztrák hírügynökség az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) egyik szóvivőjére hivatkozva.

Egységesen lemondanak az osztrák szabadságpárti miniszterek
Kurz szerint a jelen helyzetben az lett volna következetes, ha Kickl önként lemond tisztségéről
Fotó: AFP/APA/Roland Schlager

Az FPÖ ezzel valóra váltja korábbi fenyegetését, miszerint amennyiben Kurz javasolja Alexander Van der Bellen államfőnek Kickl menesztését, úgy a párt minden minisztere benyújtja lemondását.

Pamela Rendi-Wagner, az ellenzéki szociáldemokraták elnöke, miután fogadta őt az államfő, arról beszélt, hogy az utóbbi napok kormányválsága igazi alkotmányos válsággá nőtte ki magát. Sürgette, hogy a jelen helyzetben a felek helyezzék a háttérbe pártpolitikai érdekeiket és az állam érdekeit vegyék előre. Mint mondta, a teljes mostani vezetést szakértői kormánnyal kell felváltani, mert csak egy ilyen intézkedés jelenthet „jó és tartós megoldást”.

A szociáldemokrata politikus ugyanakkor nyitva hagyta, hogy támogatni fogja-e Kurz által felvázolt átmeneti kormányzatot, vagy azt a bizalmatlansági indítványt részesíti előnyben, amelyet Peter Pilz, a Liste Jetzt vezetője jelentett be. Rendi-Wagner a nap folyamán a kancellárral is egyeztet.

Norbert Hofer, az FPÖ elnöke szintén nyitva hagyta a kérdést, hogy támogatni fogja-e a Sebastian Kurz elleni bizalmatlansági indítványt. Az ORF közszolgálati televízió műsorában elmondta: erről a következő napokban fognak dönteni. Kijelentette: számára is nagyon fontos Ausztria stabilitása.

Kurz javasolta a belügyminiszter menesztését

Sebastian Kurz kancellár az államfővel, Alexander Van der Bellennel történt megbeszélés után döntött úgy, hogy kezdeményezi a belügyminiszter menesztését. A kancellár sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy Kickl a korrupciós botrányt kiváltó videó elkészítésének időpontjában az FPÖ főtitkára volt.

A néppárti kancellár hangsúlyozta: a kormányátalakítás az egyedüli helyes lépés, hogy biztosítani lehessen Ausztria stabilitását, bár a Strache-botrány ennek ellenére is sokat ártott az ország nemzetközi magítélésének.

A kancellár szerint a jelen helyzetben az lett volna következetes, ha Kickl önként lemond tisztségéről. Kurz hangsúlyozta: mostani lépését egyeztette Alexander Van der Bellen elnökkel. Ausztriában hivatalosan csak az államfő bocsáthat el minisztereket.

Sebastian Kurz szerint a jelen helyzetben az lett volna következetes, ha Kickl önként lemond tisztségéről. Kurz hangsúlyozta: mostani lépését egyeztette Alexander Van der Bellen elnökkel. Ausztriában hivatalosan csak az államfő bocsáthat el minisztereket.

Kurz a Strache-üggyel összefüggésben kijelentette: teljes átláthatóságra és a történtek hiánytalan feltárására van szükség.

 Az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke ismételten kijelentette: az FPÖ nincs tisztában a botrány horderejével. Hiányolja a helyzet kezeléséhez megkövetelt érzékenységet is volt koalíciós partnereitől - tette hozzá. Mint mondta, önmagában teljességgel kiállt a tartalmi kormányzati munka mellett, azonban - úgy fogalmazott - egyes személyek nem bizonyultak kormányképesnek.   

Fogadta a Szabadságpárt elnökét az államfő

Fogadta az Osztrák Szabadságpárt kijelölt elnökét hétfőn, három nappal a Strache-ügy kirobbanása után Alexander Van der Bellen osztrák szövetségi elnök.

Alexander Van der Bellen szövetségi elnök és Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt kijelölt elnöke
Alexander Van der Bellen szövetségi elnök és Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt kijelölt elnöke
Fotó: AFP/APA/Georg Hochmuth

A megbeszélés után Norbert Hofer, az FPÖ kijelölt elnöke, közlekedési miniszter azt mondta, hogy mindent megtesz az ország stabilitásának biztosítása érdekében, tisztában van ugyanis saját felelősségével.  

A szövetségi elnök is a stabilitás megőrzését szorgalmazta  - tette hozzá. Hofer közölte: jó együttműködést akar a többi párttal, és elutasítja az „övön aluli” kampányt.     

Az Osztrák Néppárt csak az EP-választásokat követően hívná össze a parlament rendkívüli ülését

A kormányzó Osztrák Néppárt csak az európai parlamenti választásokat követően, május 27-én hívná össze az parlament rendkívüli ülését a kormányválság megvitatására - közölte az ÖVP parlamenti frakcióvezetője az APA osztrák hírügynökséggel hétfőn.

Az ellenzéki szociáldemokraták, az Új Ausztria és Liberális Fórum (NEOS), valamint a Peter Pilz vezette Liste Jetzt (Most listája) baloldali populista párt határozott tiltakozásukat fejezték ki a halasztás miatt.

Pamela Rendi-Wagner már vasárnap este sürgette a Nemzeti Tanács (törvényhozás alsóháza) rendkívüli ülésének összehívását  szerdára, amin már kezdeményezhető lenne az új választások kiírása. 

„Az ÖVP el szeretné odázni a Strache-ügy feltárását, valamint a rendkívüli ülés megtartását az EP-választásokat követő időpontra. Ez oly mértékű hatalmi visszaélés a demokráciával, amilyet az osztrák parlament még nem látott a második köztársaság fennállása alatt” - jelentette ki Jörg Leichtfried, a szociáldemokraták frakcióvezető helyettese hétfőn. Leichtfried követelte Wolfgang Sobotka néppárti házelnöktől, hogy még hétfőn tegyen eleget az SPÖ indítványának, „ha nem akarja magát bűnrészessé tenni”.

Sobotka ugyanakkor közömbösnek mutatkozott. Szóvivőjén keresztül közölte: a frakcióvezetők nem tudtak megállapodni, ezért a parlament elnökségi ülését csütörtökre tűzték ki, hogy dűlőre jussanak a rendkívüli ülés kitűzésének kérdésében.

Mindemellett a Peter Pilz, a Liste Jetzt  vezetője által hétfőn bejelentett bizalmatlansági indítvány tovább növelte a nyomást  a néppártra. Pilz abban reménykedik, hogy kezdeményezését a NEOS és az SPÖ is támogatni fogja. Az APA szerint az indítvány benyújtását FPÖ-s képviselők is támogathatják, hogy így tántorítsák el az ÖVP-t Herbert Kickl szabadságpárti belügyminiszter esetleges menesztésétől.

Sebastian Kurz szombat este jelentette be, hogy felbontja a koalíciót az Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ) , miután annak vezetője, Heinz-Christian Strache egy korrupciós botrány miatt lemondani kényszerült alkancellári és pártelnöki tisztségéről.

Az FPÖ elnöke körüli botrány péntek este robbant ki, miután a Spiegel és a Süddeutsche Zeitung című német lapok közzétettek egy videofelvételt, amelynek tanúsága szerint a szabadságpárti politikus két éve a spanyolországi Ibiza szigetén a 2017-es választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba egy ausztriai befektetésre készülő, magát dúsgazdagnak valló orosz nőnek. A találkozón jelen volt Johann Gudenus, az FPÖ volt frakcióvezetője is, aki időközben kilépett a pártból, s minden tisztségéről, valamint parlamenti mandátumáról is lemondott.

A Süddeutsche Zeitung (SZ) a nap folyamán újabb részleteket közölt a Strache-videóról. Az FPÖ volt elnöke oroszországi kapcsolatairól hencegett a magát egy orosz oligarcha unokahúgának kiadó nőnek. Mint mondta, többször járt Moszkvában, ahol sok orosz barátja van. „Ezek mind remek fickók, végtelen sok lóvéjuk van, meg aztán ők ismernek és szeretnek minket” - idézte Strachét a lap.

A német lap a videón elhangzott kijelentésekre hivatkozva úgy tudja, az FPÖ közeledése Oroszországhoz Strache pártelnökségével kezdődött 2005-ben. Akkor Vlagyimir Putyin orosz elnök állítólagos közeli tanácsadója, Makszim Sevcsenko találkozott az FPÖ elnökével, később pedig tervet készítettek a stratégia együttműködéshez. Ennek  nyomán  Putyint szívélyesen fogadták 2007-es bécsi látogatása alkalmával, 2008-ban pedig Strache megértést tanúsított az orosz csapatok georgiai beavatkozása iránt, s még az évben hivatalosan fogadták Moszkvában az osztrák ellenzék vezetőjeként - így az SZ.

Az orosz baloldali ellenzéki politikus és újságíró Sevcsenko, aki magát Strache jó barátjának mondta, az APA osztrák hírügynökségnek telefonon nyilatkozva cáfolta az SZ értesüléseit. Kijelentette: Strachét csak 2008 augusztusában ismerte meg a georgiai konfliktus kapcsán folytatott megbeszéléseken. Sevcsenko ugyanakkor hangsúlyozta: sosem volt Putyin személyes tanácsadója, hanem olyan civiltársadalmi tanácsadó testületekben vett részt, amelyeket az orosz államfő évente egy alkalommal meg szokott hallgatni.

Sevcsenko sajnálatát fejezte ki Strache lemondásával összefüggésben. Ugyanakkor szerinte a volt FPÖ elnök vissza fog térni a politikába. „Úgy gondolom, el fog telni egy bizonyos idő az osztrák politikában és újból igény lesz Strache iránt. Végül is sokáig volt a jobboldali populizmus arca, és az is fog maradni” - tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink