Külföld

Szeptember elején rendezik meg az előrehozott választást Ausztriában

Szeptember elején rendezik meg az előrehozott parlamenti választást Ausztriában - derült ki Alexander Van der Bellen osztrák szövetségi elnök és Sebastian Kurz kancellár vasárnapi találkozóját követően.

Szeptember elején rendezik meg az előrehozott választást Ausztriában
Alexander Van der Bellen és Sebastian Kurz sajtótájékoztatót tartott
Fotó: AFP/APA/HANS PUNZ

Elengedhetetlen, hogy az osztrákok esélyt kapjanak az újrakezdésre, hogy helyreállhasson a bizalom a kormányban - írta közleményében Van der Bellen.

„Erre az új kezdetre mielőbb szükség van, olyan gyorsan, amennyire az alkotmány lehetővé teszi, így azt javaslom, hogy szeptemberben tartsuk meg a választást, még szeptember elején, ha lehet” - tette hozzá az államfő.

Kurz hangsúlyozta, hogy elsődleges fontosságú számára a kormány stabilitásának és tárgyalóképességének megőrzése a választásig. Egyelőre nem tudni, hogy addig lesznek-e személyi változások a kabinetben. Az ellenzék a szabadságpárti tárcavezetők távozását követeli, és szakértőkkel töltené fel a megürült miniszteri tisztségeket.

A kancellár és az államfő a következő napokban megbeszéléseket folytat Norbert Hoferrel, az FPÖ kijelölt vezetőjével és az ellenzéki pártok irányítóival.

A szabadságpárt vasárnap délutántól tárgyal a válságra adandó válaszairól.

Kurz szombat este jelentette be, hogy felbontja a koalíciót az Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ), miután annak vezetője, Heinz-Christian Strache egy korrupciós botrány miatt lemondani kényszerült alkancellári és pártelnöki tisztségéről.

Az FPÖ elnöke körüli botrány péntek este robbant ki, miután a Spiegel és a Süddeutsche Zeitung című német lapok közzétettek egy videofelvételt, amelynek tanúsága szerint a szabadságpárti politikus két éve a spanyolországi Ibiza szigetén a 2017-es választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba egy ausztriai befektetésre készülő, magát dúsgazdagnak valló orosz nőnek. A találkozón jelen volt Johann Gudenus, az FPÖ frakcióvezetője is.

Strache szerint politikai karaktergyilkosság áldozata lett. A lemondott FPÖ-elnök úgy vélte: a videó nyilvánosságra hozását szándékosan az európai parlamenti választásokra időzítették, hogy „felrobbantsák” az osztrák kormánykoalíciót. A volt alkancellár kijelentette, hogy nem követett el semmilyen jogsértést, és minden jogi lépést megtesz az ügy tisztázása érdekében.

Herbert Kickl belügyminiszter kitálalt: Ezért bomlott fel a koalíció

Az osztrák belügyminiszter a Facebookon számolt be a kormánykoalíció „felrobbantásáról”, valamint arról, hogy a ÖVP ki akarta kényszeríteni a lemondását.

„Kurzot és az ÖVP-t csak a hatalom érdekli, még egy olyan kormány felrobbantásának árán is, amely sok éve a legnagyobb támogatottságot élvezte.

Strache és Gudenus illegálisan felvett magánbeszélgetése katasztrofális és felelőtlen, tagadhatatlanul súlyos hiba volt ilyen beszélgetést folytatni és így viselkedni, de nem az egész pártról van szó, hanem a párt két tagjáról. Mindketten vállalták a felelősséget, lemondtak az állami és a párttisztségeikről is. Ez pontosan az, amit Strache egyértelműsített is a Kurz-cal folytatott magánbeszélgetéseiben is, hogy folytatni lehessen a kormányzati munkát, és az újrakezdés feltételeiről is egyeztettek. Szombat délelőtt a koalícióban egység alakult ki, az FPÖ megtartotta a szavát és 12 órakor Strache bejelentette a lemondását. 13 vagy 14 órakor a kancellárnak is bejelentést kellett volna tennie.

Az ÖVP azonban az igazi céljáért küzdött: ki akarták kényszeríteni, hogy mondjak le a belügyminiszteri tisztségről. Azaz tovább akartak kormányozni az FPÖ-s belügyminisztérium, a szigorú és következetes menekült- és biztonságpolitika nélkül, amelyet a lakosság széles körben támogat, és ami a kormány magas népszerűségének legfőbb garanciája.

Az ÖVP követelése szerint, amit szombaton tettek, egy másik tisztségbe kellett volna távoznom, a belügyminisztériumot pedig átadni az ÖVP-nek. Emiatt a nyomásgyakorlás miatt jelent meg Kurz a média előtt 14 óra helyett csak 19.45-kor. Az FPÖ nem adta meg magát, a lóvásárt elutasítottuk.

A kék belügyminisztérium régóta szálka az ÖVP szemében, elsősorban a világos és következetes menekült- és bevándorláspolitika miatt Ausztriában és európai szinten. Az elutasított menedékkérelemmel rendelkező szakmunkás-tanulók kitoloncolása, az ENSZ migrációs csomagjának elutasítása, a kötelező kvóta elutasítása, és a kitoloncolási központok létrehozása mind olyan kérdések, amelyeket az FPÖ az ÖVP ellenállásának dacára vitt véghez. Az utolsó konfrontáció a menedékkérők juttatásainak csökkentése körül alakult ki. Ezt a kancellár először nyilvánosan támogatta, később azonban azt akarta, álljak el a csökkentéstől.

Kurz a belügyminisztérium ÖVP-s átvételével nem csak a menekült- és migránspolitika tartalmát akarta befolyásolni, hanem jóvátenni a pártpolitikai-stratégiai hibáját is, hogy a koalíciós tárgyalások során kiadta a kezéből az ÖVP-s hatalmi központnak számító belügyminisztériumot. A régi ÖVP sosem bocsátotta meg neki, hogy elvesztette a néppárti hatalmi hálózatot.

Most olyan témák kerültek volna sorra a belügynél, amelyek mélyen belevágta volna a régi néppárti-szociáldemokrata rendszerekbe, ilyen lett volna például az ORF régi finanszírozási rendszerének átalakítása. Kurz ezektől most megmenekült.

Az FPÖ az elmúlt napokban Ausztria érdekeit helyezte előbbre ahelyett, hogy folytassa egy kormányban, amelyben Sebastian Kurz a saját pártja által gyakorolt nyomás miatt a programjától egyre messzebbre kényszeríti az FPÖ-t” - írta Kickl a Facebookon.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom