Külföld

Megszűnik a vízumlottó, érdemekre alapozná Trump tervezete a bevándorlást az Egyesült Államokba

Migrációs reform

„Érdemek alapján” elbírált bevándorlási rendszert vezetne be Donald Trump amerikai elnök. Az új rendszer célja az illegális bevándorlás megfékezése és az eddigi rendszer teljes átalakítása – jelentette ki az elnök a Fehér Ház Rózsakertjében, és hozzátette: „javaslatunk Amerika-barát, bevándorlóbarát, dolgozóbarát”.

Megszűnik a vízumlottó, érdemekre alapozná Trump tervezete a bevándorlást az Egyesült Államokba
Donald Trump
Fotó: AFP/ Mandel Ngan

Kifejtette: munkatársaival olyan bevándorlási tervet dolgozott ki, amely „a munkahelyek teremtését, a munkabéreket és az amerikai dolgozók biztonságát” tekinti elsődlegesnek. Megszűnik a vízumlottó, a zöldkártyák rendszerét pedig „építs amerikai vízumot” néven átalakítanák úgy, hogy az inkább a magas szintű képzettségekkel, felsőfokú végzettséggel és munkaajánlattal rendelkezőknek kedvezzen, semmint azoknak, akik az országban tartózkodó családtagokra hivatkozva érkeznek. Pontot érne a szakképzettség, a fiatal életkor, az angoltudás. Leszögezte: a bevándorlóknak önfenntartóknak kell lenniük, vagyis menedékkérelmük elbírálása folyamán nem vehetnek igénybe szociális juttatásokat. Nancy Pelosi, demokrata párti házelnök szerint az „érdemek szerinti elbírálás leereszkedő stílusú”. Chuck Grassley, iowai republikánus szenátor a beszéd elhangzása után úgy nyilatkozott: a tervezet „egyesítheti a republikánusokat, és már ez is valami”. Trump egyébként Ueli Maurer svájci elnököt is fogadta, és a sajtótájékoztatón kiemelte: nem akar háborút Iránnal.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom